Megyénk is segít a kárelhárításban

Megyénk is segít a kárelhárításban
Székelyudvarhelyre érkeztek azok a magyar szakemberek, akik részt vesznek a károk felmérésében és a kárelhárításban. Istenes Sándor ezredest, a Katasztrófavédelem megyei igazgatóját kérdeztük: megyénk milyen segítséget nyújt az árvízkárosultaknak?

– Nem önállóan mentünk székelyföldre, hanem csatlakoztunk a magyar kormány által küldött kontingenshez. Ők műszaki cikkeket, gumicsizmát, élelmiszert, takarót vittek 70 millió forint értékben, mi mintegy félmillió forint értékű fertőtlenítő anyagot. Ezt ők kérték, amikor Gazda László elnök úr szombaton beszélt Hargita megye vezetésével. FeketeGyula alezredes, vegyész üzemmérnök a szabadságát szakította meg, hogy segíthessen, Császári Zsolt vegyész technikussal már végeztek már fertőtlenítést Beregben, a Hernád mentén, a Duna mentén, így kellő gyakorlattal rendelkeznek. Öt napig lesznek kint. A kivitt készlettel beindítják a munkát, fölmérik, milyen anyagok kellenek, mire van szükség. Gazda László elnök úr, aki holnap (kedden) meglátogatja őket, azt mondta: a megyei közgyűlés támogatni akarja Hargita megyét és azokat a szükséges anyagokat beszerezik, amit a szakemberek igényelnek a munkájukhoz.

Istenes Sándor ezredes elmondta: szombaton 11 órakor kapta elnök út a telefont, a megyei kis csapat vasárnap reggel már menetkész volt. Ártándnál csatlakoztak az országos kontingeshez, hajnal kettőkor lépték át együtt a határt. Állandó telefonkapcsolatban vagyunk, ha valamire szükségük van, azonnal jelentik, én jelentem a megyei elnöknek, aki azt mondta: a kis csoport költségeit a megyei közgyűlés magára vállalja.

– Balogh József –