Megyéken átívelő régióépítést akar az RMDSZ

Megyéken átívelő régióépítést akar az RMDSZ
Közel kétszáz térségbeli önkormányzati képviselő részvételével zajlott le a hétvégén a Kalotaszegi Önkormányzati Konferencia. A rendezvény végén a résztvevők egy nyilatkozatot is elfogadtak.

Kalotaszegen és Erdély több más magyarlakta térségében is sajátos programokat kell kialakítani annak érdekében, hogy a megyehatárokkal szétszabdalt hagyományos régiók szolidaritását, kohézióját megerősítsük és hasznosíthassuk – fogalmazott a térség önkormányzati képviselőinek hétvégén, Kalotaszentkirályon lezajlott konferenciáján Markó Béla szövetségi elnök. Az eseményen a Kalotaszeg régió településein „osztozó” Kolozs és Szilágy megye RMDSZ-elnökei és egyben megyei tanácselnök-jelöltjei bejelentették: közös fejlesztési stratégiát dolgoztak ki, hogy a kettéosztott, de szemléletében, értékeiben egységes Kalotaszeg megőrízhesse sajátosságát. A szövetségi elnök kifejtette: a hagyományos régiók megerősítéséhez a közigazgatási rendszer átalakítására is szükség van. „A megyésítés megbontotta a hagyományos térségek egységét. Kalotaszegen Kolozs és Szilágy, Érmelléken pedig három megye – Szilágy, Bihar és Szatmár – osztozik. Ez a politika tudatosan figyelmen kívül hagyta a történelmi régiókat, ám a homogenizációs törekvések nem jártak sikerrel. A helyi és megyei önkormányzatoknak most közös programokat és fejlesztési stratégiákat kell kidolgozniuk ahhoz, hogy ezek a vidékek képesek legyenek átmenteni magukat a jövőbe” – mutatott rá a szövetségi elnök.

Nyilatkozat

A konferencia végén az RMDSZ önkormányzati  választottjait tömörítő Kalotaszegi Önkormányzati Konferenciájának résztvevői elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben az idei év önkormányzati tevékenységében irányadó elveket és célokat fogalmazták meg. Ezek között szerepel többek között az erdélyi és partiumi illetve szórványvidéki régiók összefogásának és együttműködésének szükségessége, a hagyományos mesterségek támogatása továbbá a faluturizmus fejlesztése főként az infrastruktúra kiépítése által. A nyilatkozat Kalotaszeget egységes régiónak tekinti, hangsúlyozza az egységes fellépés fontosságát az erősödő román nacionalista megnyilvánulások vonatkozásában és a magyar közösség összefogását hírdeti az önkormányzati választások sikere érdekében.