Megyei Tanács: szétosztották a pénzt Biharban

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke szerint idén kicsit nő a városok és jelentős mértékben a községek büdzséje
Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke szerint idén kicsit nő a városok és jelentős mértékben a községek büdzséje
Elfogadta a Bihar Megyei Tanács a jövedelemadó- és áfavisszaosztásból a helyi önkormányzatoknak juttatott összegeket. Mint kiderült, a most elvégzett elosztás után a municípiumok költségvetése nagyjából ugyanakkora lesz, mint a tavaly.

A Bihar Megyei Tanács pénteki rendkívüli ülésén szavaztak a jövedelemadó és áfavisszaosztások nyomán a megyei közigzgatási egységeknek járó összegekről.

Pásztor Sándor, a megyei tanács elnöke elmondta, a különböző költségeket, például a szociális kiadásokat átrakták az önkormányzatokhoz, illetve ott vannak azok a kiadások, amelyek már korábban is az önkormányzatok költségvetését terhelték, mint például a fűtéstámogatás. Ezek a költségek mintegy 21 millió lejt tesznek ki Bihar megyében, de ha ezt a költséget levonjuk, akkor is közel 120 millió lejjel több pénz jut az idén a Bihar megyei önkormányzatoknak a tavalyi évi összköltségvetéssel összehasonlítva. Pásztor kifejtette, hogy a most elvégzett elosztás után a municípiumok költségvetése nagyjából ugyanakkora lesz, mint a tavaly, a városoké egy kicsit nő, a községek büdzséje viszont jelentős mértékben emelkedik. A tanácselnök elárulta azt is, hogy szerdán közvitát tartottak, melyen több mint nyolcvan polgármester vett részt, és mindenki elégedett volt az elosztással.

Vita

Nem úgy, a megyei tanács liberális frakciójának vezetője, Ionel Avrigeanu, aki a napirendi pont vitáján azt kifogásolta, hogy bár a kormny azt ígérte, hogy minden közigazgatási egységben ezer lej/fő költségvetést biztosítanak, de több Bihar megyei településen ez nem teljesül. Mint mondta, vannak polgármesterek, akik amiatt panaszkodtak, hogy a tavaly volt egy alkalmi bevételük valamilyen telek, ingatalan eladásából, és az elosztások kiszámolásánál ezt is figyelembe vették, és ezek miatt az alkalmi bevételek miatt kevesebb pénzt kaptak. Hozzátette, hogy hat-nyolc hónap múlva aaz is ki fog derülni, hogy a beruházási költségvetések kisebbek lesznek. Erre Ioan Mang, a Bihar megyei tanács alelnöke reagált, felvázolva az elsosztás kiszámítási módját, majd leszögezte: egyetlen önkormányzatnak sem lesz kisebb költségvetése, mint tavaly, ugyanakkor minden önkormányzatnak bitosítja a kormány a szükséges összegeket a szociális költségek fedezésére, ráadásul ha egy községnek a költségvetése nem érte el az 1000 lej/főt, akkor a kormány azt a különbözetet is kiegészítette. Egyedül azok az önkormányzatok nem kaptak kiegészítést, melyeknek idei költségvetése meghaladja a szükséges limitet, és ki tudja gazdálkodni a szociális költségeket. Három ilyen önkormáynzat van Bihar megyében: Belényes, Bors és Nagyszalonta. Mang hangsúlyozta, hogy még Nagyvárad is kapott pénzt.

Mi a szocializmus?

Ionel Avrigeanu válaszában elmondta, hogy ez az elosztás igazságtalan, szocialista eljárás, mert megbünteti a jól gazdálkodó önokrmányzatokat, és kiegyenlíti azoknak az önkormányzatoknak a költségvetését, amelyek nem gazdálkodnak jól. Ezt sem hagyta szó nélkül Ioan Mang! „Az a szocializmus, amikor rákényzerítesz egy telektulajdonost arra, hogy adományozza az önkormányzatnak telke egy részét, és még az adományozást is saját pénzén telekkönyveztesse a tulajdonos, és mindezt pusztán egy ígéret fejében, hogy ott aztán lesz valamikor valamilyen beruházás” – fogalmazott Mang utalva a nagyváradi önkormányzat által alkalmazott eljárásra. Mang hozzátette, hogy 2015-ben született egy kormánydöntés arról, hogy a fogyatékos személyek gondozóinak a jövedelmét a központi költségvetésből fizessék, erre még annak az évnek a végére megduplázódott az országban a fogyatékosok száma. Most, hogy ismét visszakerül az önkormányzatokhoz ez a pénzügyi kötelezettség, ez utóbbiak jobban oda fognak figyelni erre az aspektusra. Emlékeztetett továbbá arra, hogy az önkormányzatok a kapott pénz mellett még rendelkeznek a tavaly el nem költött pénzeikkel, továbbá a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) a keretében 11,5 milliárd lejt lehet elkölteni Bihar megyei projektekre. A hosszas vita után végül a határozattervezetet egyhangúlaag szavazta meg a megyei tanács.

Számadatok

A jövedelemadóból összesen 90 millió lejt, az áfából 330 millió lejt osztottak ki az elfogadott határozat értelmében. Mint ahogy az az ülésen is elhangzott, Belényes, Nagyszalonta és Bors azok a közigazgatási egységek, amelyek sem a jövedelemadó-, sem az áfavisszaosztásból nem kaptak egy lejt sem, míg Bihar község a jövedelemadó-visszaosztásból semmit, az áfából pedig egy akár szimbolikusnak is tekinthető, 25 ezer lejes összeget kapott. A Bihar Megyei Tanácsnak a két pénzforrásból 48,9 millió, illetve 132,4 millió lej jutott. A jövedelemadó-visszaosztásból a legnagyobb összeget, 1,3 millió lejt Papfalva kapta, Mezőtelegd és Vaskoh 1,1millió lejt kaptak, és szintén több mint egymillió lejt juttattak Diófásnak, Köröskisjenőnek és Tenkének. A jövedelemadó visszaosztásból tizennyolc közigazgatási egység nem kapott semmit, a már említett Nagyszalonta és Bors és Belényes mellett többek között Margitta, Nagyvárad, Élesd, Vaskohsziklás, Érmihályfalva és Bihar sem. Az áfavisszaosztásból Nagyvárad kapta a legnagyobb összeget, 28,7 millió lejt, ezt követi Székelyhíd 5,6 millió, majd Papfalva 3,7 millió lejjel, Barátka és Vaskoh egyenként 3,2 millió lejt, Mezőtelegd 3,1 millió lejt kapott. Szintén több mint hárommillió lejt kapott Élesd. Két-és hárommillió lej közötti összeget kapott Diófás, Érmihályfalva, Feketebátor, Bontesd, Tasnádbajom, Magyarcséke, Tisztásfalva, Diószeg, Bihardobrosd, Várasfenes, Köröskisjenő, Miklóirtás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Vasaskőfalva, Kispapmező, Szentmárton, Érsemjén, Vársonkolyos, Tóti, Cécke és Tenke.

Pap István

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke szerint idén kicsit nő a városok és jelentős mértékben a községek büdzséjeA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .