Megyei tanács: fizetés nélkül az alkalmazottak

„Köszönjük, PNL” felirattal készültek a megyei önkormányzatnál dolgozók. A szerző felvétele
„Köszönjük, PNL” felirattal készültek a megyei önkormányzatnál dolgozók. A szerző felvétele
A Megyei Tanácsnál és az alárendelt intézményekben dolgozók pénteken nem fognak fizetést kapni, mivel a PNL-sek távolmaradásai miatt nem lehetett elfogadni a vonatkozó határozatokat.

A liberális frakció tagjai nem jelentek meg a szerda délelőtt 10 órára meghirdetett „rendkívüli azonnali” tanácsülésen, így kvórum hiányában Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek egy újabb tanácsülést kellett összehívnia, ezúttal délután 3 órára, melynek napirendi pontjai közt azonban az előzetes bejelentése alapján már csak két előterjesztés szerepelt, azok, melyek az önkormányzatnál, illetve az alárendelt intézményekben dolgozók bérezésére vonatkoztak. Nem mellékesen ennek megszavaztatása immár sorrendben a 7. ez irányú próbálkozása volt a megyét vezető RMDSZ-PSD-ALDE alkotta koalíciónak…

A két tanácsülés között Dacian Foncea liberális önkormányzati képviselő már jelezte a sajtónak: az aznapi második közgyűlésen se teszik majd tiszteletüket, s „vállalják a felelősséget azért, hogy a távolmaradásuk miatt az alkalmazottak nem kapnak fizetést”. Miközben a liberálisok nem, a tanácsnál dolgozók nagy számban megjelentek az ülésen, s néhányan közülük idézőjelbe tett „köszönjük, PNL” feliratokat tartottak a magasba.

Miután Pásztor Sándornak (RMDSZ) ismét azt kellett megállapítania, hogy nincs meg az ülés megtartásához szükséges egyszerű többség, felolvasta a 215-ös közigazgatási törvény vonatkozó cikkelyeit, melyek az önkormányzati képviselők kötelezettségeiről szólnak, arról, hogy részt kell vegyenek a szakbizottsági és a plenáris üléseken, védniük kell az intézmény presztízsét és tiszteletben kell tartsák a működési szabályzatát, valamint korrektül és becsületesen kell viselkedjenek. Megjegyezte: néhány napig nem fog összehívni semmilyen rendkívüli vagy azonnali gyűlést, mert látszik, hogy nincs értelme, így a legközelebbi alkalomra a rendes, október havi ülést fogja meghirdetni.

Hogyan tovább?

Ioan Mang alelnök (PSD) arra hívta fel a figyelmet: a törvény értelmében a tanácsosok csak alapos indok miatt hiányozhatnak, ha azonban különösebb ok nélkül kétszer egymás után igazolatlanul távol maradnak, akkor szankcionálhatóak. Azt mondta: mivel a liberálisok már harmadjára bojkotálják a gyűlést, konzultálni fog a jogászokkal, hogy milyen büntetőintézkedéseket lehet tenni ellenük.

Traian Bodea alelnök (ALDE) bejelentette: októbertől kezdve a bérét, illetve a tisztségéért járó illetményét felajánlja a tenkemocsári idősek otthonának, mert „ha már politikai cirkusz van”, akkor nem tartja illendőnek és etikusnak, hogy felvegye a juttatását, mert ő a megválasztásakor nem erre szegődött el, hanem arra, a megye fejlődést szolgálja, projekteket szavazzon meg.

A díszteremből való távozásuk előtt az alkalmazottak „összedugták a fejüket”, hiszen a számlák jönni fognak, semmilyen szolgáltató nem lesz majd tekintettel arra, hogy nem kapnak fizetést. Kiss Judit, a Fórum szakszervezet elnöke szerint valamilyen megoldást mindenképpen találnia kell a vezetőségnek, például adjon ki a tanácselnök egy rendeletet, ő vállalná ezt a kockázatot, vagy a kormány találjon ki valamit. Azt mondta: a liberálisok legalább a béreket meg kellett volna szavazzák. Azt is javasolta: bénítsák meg a tanács, és az alárendelt intézmények munkáját, és ne dolgozzanak addig, míg nem kapnak bért.

Később a tanács sajtóosztálya közleményt bocsátott ki, hogy a béreket csakis közgyűlési határozat alapján lehet meghatározni, tehát saját szakállra az elnök nem adhat ki ilyen rendeletet.

Ciucur Losonczi Antonius