Megy vagy marad a koalíció?

A választási kampány 110 egyéni választókerületben folyik tovább. Közben elkészültek az első mandátumbecslések.

2002-ben a Fidesz négy, most tíz mandátumos hátrányba került az MSZP-vel szemben az első forduló egyéni eredményeit nézve. A fordítás most nehezebb, mert az eredmények 2002-es megfordításában kulcsszerepet játszó megyék közül négyet elbukott a Fidesz. Ráadásul az Orbán Viktor által célként meghatározott (2002-ben teljesített) 75 körzet elnyerése a második fordulóban nehezebb, mint egykor, hiszen 131 helyett csak 110 körzetben lesz második forduló.

A számok

A 110 nyitva maradt körzetből 56-ban az MSZP, 49-ben a Fidesz áll első helyen, 2 vezető jelöltje pedig az SZDSZ-nek, 1-1 az MDF-nek és a civil Somogyért Egyesületnek van. A második helyen áll 46 MSZP-s, 57 fideszes, 3 SZDSZ-es, 1 MDF-es jelölt. A harmadik helyek számában az SZDSZ áll jobban az MDF-hez képest (58:40 az arány, a MIÉP-nek pedig 4 harmadik helye van), így összességében a számítások szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy Gyurcsány Ferenc folytathatja a kormányzást.

A koalíció sikerét segítheti az is, hogy kormányoldalon zökkenőmentesek a megállapodások, a Fidesz-MDF együttműködés egyelőre kérdéses, pedig tisztán matematikailag visszalépések nélkül a Fidesznek elenyészően kicsi az esélye a győzelemre.

Az első becslések

A Political Capital elkészítette a második fordulóra vonatkozó mandátumbecslését. A kutatócég szerint amennyiben a két nagy párt az első forduló mozgósítási teljesítményét ismétli meg az április 23-i második fordulóban, akkor nagy eséllyel a jelenlegi MSZP-SZDSZ koalíció folytatja a kormányzást – függetlenül az MDF szerepétől. Kétféle kutatói modellel számoltak, az első a Fidesz szempontjából vizsgált, egyszerűsített politikai modellen, a második pedig a Medián közvélemény-kutatásainak, átszavazásokra vonatkozó eredményein alapul.

Az első verzió szerint – melyben mind a MIÉP, mind az MDF szavazói 100 százalékban a Fidesz-KDNP jelöltjeire adják a voksukat – a koalíció 16 fős többséget szerez a parlamentben. A legtöbb mandátumot (183) az MSZP szerzi, a Fidesz 10-zel kevesebbet (173), az SZDSZ pedig 6-tal több parlamenti helyet, mint az MDF (18, illetve 12). A második verzió – mely szerint a jobboldali kispárti szimpatizánsok nem lesznek egységesek – még nagyobb különbséget jósol. E számítás szerint az országgyűlésben a jelenlegi kormányoldal 28 fős többségre tesz szert. Az MSZP 188, a FIDESZ-KDNP 166 parlamenti helyet szerez, az SZDSZ hat mandátummal (19) többet szerez a Demokrata Fórumnál (13).

Az OVB is közzétette becslését a jelenlegi eredmények alapján. Eszerint az MSZP 186, a Fidesz 172, az SZDSZ 17, az MDF 11 mandátumot szerezhet.

Elemzők a megállapodásról

Lengyel László, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója: szerint kicsi az esélye annak, hogy nagyobb mozgósításra képes a Fidesz Dávid Ibolya, vagy egy másik “külső személy” miniszterelnöki-jelöltségével, mint ha Orbán Viktor maradna a miniszterelnök-jelölt. Ilyen külső személy lehet elviekben több sikeres nagyvállalkozó, például Csányi Sándor, Demján Sándor vagy Széles Gábor is. Az elemző szerint azonban a “nyolc évig luxuskormányozó Fidesz” nagy támadási felületet adna riválisai előtt egy nagytőkés behívásával.

Stumpf István, Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke azonban nem tart kizártnak egy MDF támogatásával megvalósuló szakértői kormányt. Úgy véli, az MDF-nek el kell fogadnia az ajánlatokat, mert ez az ország érdeke, ugyanis “gazdasági válságmenedzselésre van szükség”. Ennek pedig szigorú forgatókönyve van, melyhez egységes és széles politikai támogatás kell.

Abban minden szakértő egyetért, hogy bárki kerüljön is kormányra, nem spórolhat meg egy alapos leltárt, majd javítson az államháztartás helyzetén, helyre kell állítania a gazdasági bizalmat.

SzP