Megvolt végre a kétharmad

Megvolt végre a kétharmad
Kedden rendkívüli tanácsülést tartott a Bihar megyei önkormányzat. A három határozattervezetet mindenki megszavazta, lehet pályázni egy észak-erdélyi út itteni szakaszainak kivitelezésére.

Ezúttal elmaradt a PNL-frakció szokásos show-műsora, és teljes volt az összhang a még tíz percet se tartó gyűlésen, köszönhetően annak, hogy Pásztor Sándor tanácselnök az elmúlt napokban konzultált a frakcióvezetőkkel, illetve Ilie Bolojan megyei PNL-elnökkel, és a tudtukra adta: Bihar megye infrastrukturális stratégiai projektje sokkal fontosabb a pártellentéteknél. Ugyanakkor Kolozsváron tárgyalt az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió vezetőségével, és előkeresett minden olyan típusú anyagot, mely erre a projektre vonatkozik visszamenőleg egy évre.

A konszenzus azt jelenti, hogy semmit se változtattak az előterjesztésen az előző tanácsüléshez képest. Noha korábban a liberálisok azt hangoztatták, lehetetlen összehozni a kétharmadot, végül megértették, hogy nem kockáztathatnak 27 millió eurót. Bebizonyosodott tehát, hogy 1 plusz szavazattal is lehet vezetni a megyei önkormányzatot, csak kellőképpen kell kezelni a lehetőségeket. Fontos még, hogy a határozatot a korábban a liberálisok által kifogásolt nagyszalontai úttal együtt szavazták meg, így remény van arra, hogy 2020-ban a szalontai vámtól a Drăgan-tóig teljes mértékben felújított útvonala legyen Bihar megyében az Erdélyi szigethegység útjának.

November 16-án nyújtják be az első két projektet finanszírozásra (Belényes-Biharfüred- 15 millió euró, illetve Biharfüred- Jádremete- 14 millió euró), majd később, egy következő fázisban a harmadikat (Jádremete- a megyehatárig- 8 millió euró).

Ciucur Losonczi Antonius