Megvolt a román írásbeli

Román nyelvből és irodalomból vizsgáztak ma azok a fiatalok, akik nem sikerült leérettségizzenek az nyári vizsgaszesszió során.

Bihar megyében 1268-an iratkoztak fel a pótérettségire, köközülük 913-an a román írásbelire ( a diákoknak csak azokat a vizsgákat kell megismételniük, amiből elbuktak). Amint Ilie Crăciuntól, a megyei vizsgabizottság elnökétől megtudtuk, 815-en közülük jöttek el a tegnap reggel kilenctől kezdődő megmérettetésre.

Három vizsgaközpontban zajlik a pótérettségi Bihar megyében: a Constantin Brâncuşi műszaki kollégiumban, aTraian Vuia műszaki kollégiumban, valamint az Emanuel Baptista Teológiai Líceumban (ez utóbbiban vizsgáznak a magyar tagozaton végzett diákok is).
Információink szerint rendben zajlott a megmérettetés. Egy diák különleges körülmények között vizsgázott a Constantin Brâncuşi iskolban: mivel eltörte karját, egy külön teremben érettségizett, úgy, hogy lediktálta dolgozatát egy tanárnak. Két diák pedig elkésett a vizsgáról, érdeklődésünkkor a vizsgabizottság elnöke épp egyeztetett az országos bizottság képviselőjével a teendőkről. A két diák értesüléseink szerint 14 órától vizsgázott, számukra az ilyen esetekre kidolgoztot póttételeket küldték el Bukarestből.
Holnap mindössze húsz diák pótérettségizik anyanyelvéből, tudtuk meg a vizsgabizottság elnökétől, aki azt is elmondta: egyetlen Bihar megyei diák vett részt az anyanyelvi kompetenciákat megállapító szóbeli vizsgán az elmúlt héten.
A pótérettségi eredményeit szeptember 5-én függesztik ki 16 óráig, s aznap 16-tól 20 óráig lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket szeptember 9-én teszik közzé.