Megvolt a harmadik vizsga is

Megvolt a harmadik vizsga is
Egy diákot kizártak az érettségi szerdai próbájáról, ettől eltekintve rendben zajlott Bihar megyében a megmérettetés. Matematikából, illetve történelemből vizsgáztak.

A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz a reál szakok elvégzői matematikából, a humán és vokacionális szakok végzősei pedig történelemből érettségiztek szerdán. Az Eminescu Főgimnáziumban alakult vizsgaközpontban egy fiatalt kizártak, mivel szabálytalanságon kapták rajta, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől.

Vélemények

Fél tizenkettő körül már viszonylag sokan fejezték be a vizsgát az Ady Endre középiskolában érettségizők közül. Azok egy része, akik matematikából vizsgáztak, kifejezetten könnyűnek tartották a tételeket. Mint mondták, ezeknél jóval nehezebbeket oldottak meg az osztályban, nem volt semmi, amit ne tudtak volna. Mások szerint az utolsó tétel utolsó alpontja egy kissé nehéz volt, de a többit ők is könnyűnek tartották.
Megoszlottak a vélemények a történelemmel kapcsolatban. Az érettségizők egy része nagyon nehéznek tartotta az utolsó tételt, mások szerint nem volt nehéz annak, aki tanult és „egy kicsit gondolkodott, mielőtt nekifogott volna”. Ennek a tételnek a során egyébként a romániai középkori helyi autonómiák diplomáciai kapcsolatairól kellett írni egy kétoldalas esszét, a IX. századtól a XVI. századig.

Más megyében

Első tételként két, a kommunizmus különböző időszakairól szóló szöveget kaptak, s ezekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, a második tétel pedig egy, az első világháborúval kapcsolatos szöveg volt, melyhez szintén kérdések kapcsolódtak.
Mint arról már beszámoltunk, változott az érettségi eredetileg meghirdetett menete. Mivel egy néhány nappal ezelőtti miniszteri rendelet szerint a javítás más megyében zajlik majd, nem ott, ahol a dolgozatokat írták, az első, óvások előtti eredményeket nem július 6-án, hétfőn 12 óráig, hanem július 7-én, kedden 16 óráig hirdetik ki, az óvásokat pedig aznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani. A végleges eredmények kihirdetésének időpontja viszont nem változott, ez július 10-én lesz. Információink szerint a dolgozatokat Temes, illetve Szatmár megyében javítják.
Csütörtökön nincs vizsga, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból zajlik megmérettetés, ez egyúttal az érettségi utolsó próbája is.

Neumann Andrea