Megvannak az oltóanyagok

Megvannak az oltóanyagok
Véget ért az országos oltásnaptárban szereplő oltóanyagok beszerzésének folyamata, bár közben voltak az Egészségügyi Minisztériumtól független fennakadások. Mostantól tehát minden gyermek immunizálásához rendelkezésére állnak majd a korának megfelelő ingyenes oltóanyagok.

A fennakadások egy részét a BCG-oltás hazai gyártójának korszerűsítése okozta, másik részét pedig az, hogy többször akadályozták a közbeszerzési eljárást.

Miután a TBC elleni immunizálást július elején újrakezdték, a most lezárult közbeszerzési eljárással 411 000 dózis ROR (kanyaró-himlő-mumsz-elleni), 494 000 adag DTPa-VPI-HiB (torokgyík, tetanusz, poliomelitisz), 420 500 dózis gyermek-hepatitisz B elleni és 210 000 adag (4 éveseknek szükséges torokgyík-tetanusz elleni) DTPa oltóanyagot vásárolt a szaktárca. Ezzel elégséges mennyiségű oltóanyag biztosított a csecsemőknek és az iskolásoknak is.

Az oltóanyagokat több részletben osztják szét a megyéknek.

Július 5. óta, több mint 61 500 csecsemő kapta meg a tuberkulózis elleni BCG-oltást. Azóta zajlik folyamatosan annak azoknak a csecsemőknek a beoltása, akik idén február és június között születtek és nem kapták meg az oltást a szülészeten, illetve, a szaktárca folyamatosan biztosítja az azóta megszületett gyermekek tuberkulózis ellenibeoltását is, az országos oltásnaptárnak megfelelően. 21600 kisbaba a kórházakban, szülészeteken kapott oltást, 20 710 csecsemőt pedig a megyei egészségügyi igazgatóságok szervezte pontokon oltottak be. A többiek, 19 253-an, háziorvostól kapták meg a vakcinát. Ezzel szinte teljesen lezárult azoknak a csecsemőknek az utólagos beoltása, akik a szülészeten nem kapták meg a BCG-oltást.

Mivel a hazai gyártónak, a Cantacuzino Országos Fejlesztő és Kutatóintézetnek korábban megvonták a gyártási engedélyét, Cseke Attila egészségügyi miniszter javaslatára a kormány engedélyezte a BCG-oltás beszerzését az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) gyermekalapja, az UNICEF segítségével. A beszerzés összköltsége 81.732,50 USD volt. A dózisokból ugyanakkor biztosított az újszülöttek immunizálása a következő 6 hónapban, az országos programnak megfelelően.