Megvan Nagyváradi idei évi költségvetés-tervezete

Megvan Nagyváradi idei évi költségvetés-tervezete
A nagyváradi önkormányzat kidolgozta idei évi költségvetés-tervezetét, melyről várhatóan január 30-iki ülésén dönt majd a váradi helyi tanács. A tanácsi döntést meg kell előzze a közvita.

A nagyváradi városházán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Ovidiu Muresan alpolgármester az idei költségvetés összeállításakor figyelembe vett főbb szempontokról beszélt. Mint mondta, alapvető célkitűzése a városnak biztosítani az uniós projektek megvalósításához szükséges önrészt, folytatni az elmúlt években megkezdett beruházásokat, illetve elkezdeni azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyeket már a tavaly el kellett volna kezdeni. Hozzátette, hogy szeretnék fenntartani a tavalyi költségvetési évben megvalósított pozitív eredményeket, például az idén is szeretnék behajtani a helyi adóknak és illetékeknek mintegy kilencven százalékát. Eduard Florea az önkormányzat gazdasági igazgatója részletesen ismertette a tervezett büdzsét. Elmondta, hogy az idei évre tervezett költségvetés 1.036.434.558 lej, vagyis nagyságrendben ugyanakkora mint a tavalyi költségvetés volt. A bevételek legnagyobb része az állami költségvetésből származik (268 millió lej), ezt követik a saját bevételek (238 millió lej) és a városnak alárendelt helyi intézmények jövedelmei (239 millió lej) valamint az uniós támogatások (219 millió lej). A bevételek hat százalékát a kölcsönök teszik ki (56 millió lej) és a befolyó összegekhez számítják a tavalyi költségvetésből megmaradt 14 millió lejt is. A büdzsé kiadási oldala 54-46 százalék arányban oszlik meg a működési költségek és a fejlesztési költségek között, előbbire 559 millió, utóbbira 476 millió lejt tervez elkölteni a város. A működési költségek legnagyobb hányadát, azaz 42 százalékát az intézmények fenntartására és működésére fordítják, de ezek az összegek az intézmények saját bevételeiből származnak, ehhez hozzájön még 40 millió lejnyi összeg, amelyet a helyi költségvetésből adnak a közintézmények számára. Mintegy 120 millió lejt fordítanak az oktatási intézményekre, a közszolgáltatásokra 70 millió lejt tervez elkölteni a város, és 45 millió lejnyi köztartozást is kifizet az idén az önkormányzat. A költségek tizenöt százaléka, vagyis mintegy 44 millió lej, szociális, kulturális, környezetvédelmi, sportintézményeket és programokat támogató célkitűzésekre megy el.

Adatok

Az idén megvalósítandó beruházásokra vissza nem térítendő támogatásokból 219 millió lejt, az állami költségvetésből 135 millió lejt, a helyi költségvetésből 62 millió lejt, hitelekből 56 millió lejt, míg az intézmények saját forrásaiból kétmillió lejt kíván elkölteni a város. Eduard Florea jelezte, hogy az idén a város általános fejlesztési tervének módosítására 427 ezer lejt, a Werbőczy/Tribunalului utcai emeletes parkolóház építésére 2.900.000 lejt költenek el. További buszmegállók épülnek az idén regionális járatok fogadására 1,573.000 lej értékben; tíz utca csatornázásának és aszfaltozásának költségeire 5.200.000 lejt, további kilenc közút fejlesztésére tízmillió lejt különítenek el. Emellett a 11. és a 16. számú iskolák fejlesztésére összesen 1,8 millió lejt, a Sas-palota homlokzatának felújítására 3,5 millió lejt, a nagyváradi vár J épületének felújítására 900 ezer lejt irányoz elő a költségvetés-tervezet. Vissza nem térítendő támogatásokból iskolafelújításokra 296 ezer lejt, kórházakban különböző munkálatokra 15 millió lejt, turisztikai beruházásokra (a vár felújítására, a Szent László tér felújítására, a Kálvária domb felújítására, stb.) 102 millió lejt, az ipari parkban kiépítendő közművekre, a rogériuszi piac felújítására és a várban kialakítandó üzleti központra összesen 61,7 millió lejt szánnak, a fűtés és hőenergia hasznosításra kidolgozott programokra pedig 240 millió lejt irányoznak elő. A gyorsforgalmi út és a Nagyvárad-Berettyóújfalu közötti bicikliút megépítésére 51millió lejt szán elkölteni a város. A nagyváradi helyi tanács január 30-án fog szavazni a költségvetés-tervezetről, és várhatóan néhány nappal ezelőtt rendeznek közvitát a tervezetről.

Pap István