Megvan Madeleine elrablójának fantomképe?

Megvan Madeleine elrablójának fantomképe?
Vasárnapi bejelentés szerint valószínűleg megvan annak a férfinak a fantomképe, aki gyaníthatóan elrabolta a Portugáliából tavaly tavasszal eltűnt skót kislányt, a négyéves Madeleine McCannt.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség szeptember elején a kislány orvos szüleit, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben. A család szóvivője azonban vasárnap tartott londoni sajtóértekezletén „reménybeli áttörésről” számolt be: közzétett két fantomképet, amelyeken egy hosszú hajú, bajuszos férfi látható; az egyik egy arckép, a másik egy teljes alakos rajz. A képeket egy rendőrségi rajzoló készítette egy brit szemtanú beszámolója alapján.

Utánajártak az ügynek

Gail Cooper tavaly tavasszal, még Madeleine elrablása előtt szintén Praia da Luzban üdült férjével és családjával, többször látta a férfit a környéken kószálni, sőt személyesen beszélt is a gyanús személlyel. Gail Cooper a News of the Worldnek, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapnak – amely első oldalán hozta a hivatalosan is közzétett fantomképet – elmondta: az „észak-afrikai kinézetű” illető egy nap váratlanul bekopogott apartmanjuk ajtaján. Tört angolsággal, valamilyen igazolványfélét felmutatva azt mondta: egy helyi árvaháznak gyűjt, ahol három olyan kisgyermek nevelkedik, akiknek szülei nem sokkal korábban, egy környékbeli autóbalesetben meghaltak. Gail Cooper nem adott hitelt a történetnek; a lap vizsgálata szerint joggal, mivel az árvaház nem létezik, és a férfi által emlegetett baleset sem történt meg. A szemtanú már tavaly májusban, Madeleine elrablása után beszámolt a rendőrségnek az esetről, és otthonában meg is hallgatták, de a nyomozók később nem jelentkeztek. A News of the World azonban utánajárt az ügynek, értesítette azt a magánnyomozói irodát, amely a család megbízásából kutat a kislány után, és a Metodo 3 nevű ügynökség a személyleírás alapján elkészíttette a fantomképet „az FBI által kiképzett” rendőrségi rajzolóval. A képeket átadták a portugál és a brit rendőrségnek, valamint az Interpolnak is.