Megvan az új román kormánylista

Florian Bodog
Florian Bodog
Huszonhat minisztérium lesz az új román kormányban, melyek közül négynek a vezetését kapja meg az ALDE. Ugyanakkor nyolc hölgy is helyet kap majd Sorin Grindeanu miniszterelnök kabinetjében.

Készen áll a PSD, hogy – ismét – átvegye az irányítást Románia fölött. A decemberi választásokon fölényesen nyert pártnak a parlamentben jelentős többsége van, és a kormányalakítással is végzett. Immár csak a kabinet hivatalba léptetése van hátra.

Kedden Liviu Dragnea pártelnök be is jelentette, hogy a párt kiket jelöl a különböző tárcák vezetésére. Eszerint Sevill Shhaideh lehet a regionális fejlesztési miniszter, aki az egyik miniszterelnök-helyettesi tisztséget is megkaphatja. Az egészségügyi minisztériumot ismét egy bihari, Florian Bodog vezetheti majd. A párt javaslata szerint a mezőgazdasági miniszter Petre Daea, a belügyminiszter Dan Carmen Daniela lehet. A párt azt javasolja, hogy Viorel Ştefan legyen a pénzügyminiszter, Ana Birchall vezetheti az európai ügyek tárcáját, Pavel Năstase lehet a tanügyminiszter, aki az ős-PSD-s Viorel Hrebenciuc embere. A gazdasági miniszter Alexandru Petrescu, a külhoni románokért felelős miniszter Andreea Păstârnac, a Európai Alapokat kezelő tárcanélküli miniszter Mihaela Virginia Toader, védelmi miniszter Gabriel Leș lehet. A további jelöltek a következők: Ionuț Vulpescu vezetheti a kulturális minisztériumot, Șerban Constantin Valeca lehet a kutatásokért és innovációért felelős miniszter, míg Florin Iordache lehet az igazságügyminiszter. A munkaügyi minisztérium irányítására a Nagy-Románia Pártból a PSD-be áttáncolt, jelenleg Craiova polgármestereként tevékenykedő Lia Olguţa Vasilescut javasolták, a kommunikációs minisztériumot Augustin Jianunak ajánlották fel, a vízügyi és erdészeti miniszter Adriana Petcu, az ifjúsági és sportminisztériumot Marius Alexandru Dunca kaphatja, a szállításügyi minisztériumot Răzvan Alexandru Cuc, a társadalmi párbeszédért felelős miniszter Daniel Petrea, turisztikai miniszter Titus Dobre, míg a kereskedelmi miniszter Florin Nicolae Jianu lehet.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) négy miniszteri tárcát kap az új kormányban, Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter a másik miniszterelnök-helyettesi tisztséget is ellátja majd. A külügyminiszter Teodor Meleşcanu lesz, az energetikai miniszter a viszonylag ismeretlen Toma Petcu, míg a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter Graţiela Gavrilescu lesz nagy valószínűséggel.

Újak is

Liviu Dragnea hangsúlyozta, hogy változni fog a kormánystruktúra, új tárcák létrehozását tervezik. „Van néhány terület, amelyek esetében ragaszkodom, hogy külön minisztériumuk legyen. Mind olyan területekről van szó, amelyekben óriási lehetőségek rejlenek, és nagymértékben hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez, ennek ellenére az elmúlt években csak az «egyebek» kategóriában futottak (…), és ebből csak veszítenivalója volt az országnak. Lesz például külön turisztikai minisztérium. Mindenki azt mondja, mekkora turisztikai potenciál rejlik ebben az országban, ehhez képest folyton egyik tárcától a másikhoz utalták át ezt a területet” – fogalmazott Dragnea.

A PSD elnöke szerint ugyanakkor külön minisztérium foglalkozik majd a kis- és középvállalkozók és az üzleti szféra ügyeivel, és megalakul a víz- és erdőügyi minisztérium is. Utóbbi egyik fő feladata egy nagyszabású újraerdősítési program gyakorlatba ültetése lesz – tette hozzá. A tervek szerint ma délután három óráig meghallgatják a miniszterjelölteket, utána pedig parlamenti vita és a kormány megszavazása történik meg. Azt javasolják, hogy szerdán 19 órakor a kormány tegye le az esküt. Sorin Grindeanu kinevezett kormányfő szerint amennyiben szerdán letehetik az esküt, még aznap este megtartják az első kormányülést.