Megvan a Zöldfa utca felújítási terve

Megvan a Zöldfa utca felújítási terve
A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén megszavazta a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca sétálóutcává való átalakítására vonatkozó tervet. A város uniós forrásokból kívánja megvalósítani ezt a projektet.

Az utcaátalakítási tervet Mircea Malan alpolgármester ismertette tegnap a sajtó képviselőinek néhány órával a helyi tanácsülés előtt. Malan elárulta, hogy a projekt összértéke 3,2 millió euró. Többek között azért ilyen költséges ez az átalakítás, mert az utca közepén a burkolat alatt fog húzódni egy gépészeti csatorna, amelybe behelyezik az ott futó kábelhálózatot. Ezt a csatornát úgy alakítják ki, hogy hozzáférhető legyen, és az esetleges kábeljavítások miatt ne kelljen feltörni az burkolatot. Az utcán olyan alapzatokat fognak kialakítani, amelyekbe igény esetén előtetőket lehet majd helyzeni, hogy az ott működő szabadtéri vendéglátóipari egységek fedve legyenek. A városvezetés azért döntött emellett a megoldás mellett, mert ha az előtetőket az épületek falára szerelnék, azok takarnák a kirakatokat, ugyanakkor az utcát nem kívánják kizárólag a jelenleg érvényesülő trendeknek megfelelően kialakítani. Ez azt jelenti, hogy nem akarták azt, hogy a Zöldfa utca csak éttermek és bárok megnyitására és üzemeltetésére legyen alkalmas, hanem az a cél, hogy hosszabb távon más típusú tevékenységek, szolgáltatások is helyet kaphassanak ott. Az előtetők beszerzésére, és azok helyének kialakítására 300 ezer eurót irányoz elő a terv. Az előtetőket igénylés esetén bocsátják azoknak a vállalkozóknak a rendelkezésére, akik vendéglátóipari egységet kívánnak majd működtetni a Zöldfa utcán, de a bútorzatot a vállalkozó kell biztosítsa. Minden előtető-alapnál lesznek gépészeti csatornák annak érdekében, hogy a kültéri vendéglátóipari egység üzemeltetőjének legyen hozzáférése a vízhez, a csatornahálózathoz és az áramhoz.

Utcastruktúra

A 13,5 méter széles utca struktúráját a következőképpen kívánják kialakítani. Az utcának a Fekete-Sas palota bejárata felőli részén az utcafronttól számítva lesz egy 2,5 méteres sétálórész, majd következik egy négy méter széles szakasz, amely az előtető alapoknak, azaz a leendő vendéglátóipari egységeknek ad majd helyet. Ezt egy másik sétálórész követi, ahol szükség esetén behajthatnak a tűzoltók és a mentők is, majd a villanyoszlopok következnek. Az oszlopok és a másik utcafront között ismét egy 2,5 méteres sétálórész lesz. A tervek között szerepel az, hogy a volt Oradinum gyár és az ott lévő lakóház közötti részt megnyitják, és egy gyalogos sétánnyal kötik össze a Zöldfa utcát és a Kossuth (Independentei) utcát. Annak a területnek a fele a város, a másik fele pedig a Transilvania cég tulajdonában van. A tervek szerint az a sétány mintegy három méter széles lesz. Mircea Malan hangsúlyozta, hogy ezt a beruházást csak akkor végzik el, ha uniós forrást nyer rá a város. Amennyiben még a 2007-2013-as uniós pályázati ciklusból nyernek rá forrásokat, akkor még az idén el kell kezdeni, és be is kell fejezni az átalakítást – hangsúlyozta Malan.

Pap István