Megváltoztatták a park nevét

Megváltoztatták a park nevét
Nagyvárad- A városházán rendes közgyűlést tartott Nagyvárad önkormányzati képviselő-testülete. Az RMDSZ ellenszavazata dacára megszavazták, hogy Mihály vajda nevét viselje az olaszi park.

Az RMDSZ-frakció ellenszavazata dacára az Ilie Bolojan-féle városvezetést támogató képviselő-testületi többség megszavazta, hogy Mihály vajdáról nevezzék el az egykori várad-olaszi temető helyén létesített parkot. Pásztor Sándor frakcióvezető ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: az előterjesztést elfogadták úgy, hogy nem szerveztek erről közvitát, de ami talán ennél is súlyosabb, hogy a tulajdonosokat sem kérdezték meg erről. Ugyanis a létesítmény nem a város tulajdona, hanem csupán tizenöt évre használatba kapta a római katolikus és a görög katolikus egyházaktól. Ráadásul egy több mint 700 éves elnevezést változtattak most meg egy egyszerű tanácsi határozattal.

Ritli László Csongor tanácsos felszólalásában azt emelte ki, hogy miért kell ilyen sürgősen megváltoztatni az olaszi park nevét, mi indokolja ezt, Delorean Gyula tanácsos pedig román képviselőtársainak röviden felvázolta, hogy a város történelmében milyen fontos szerepet töltött be Várad-Olaszi.

A tanácsülésen egyébként jelen volt az EMNP váradi szervezetének három tagja is, akik ennél a napirendi pontnál Olaszi kert, illetve Őseink nyugodni szeretnének feliratú táblát emeltek magasba, majd távoztak a közgyűlésről, például a Szent László tér felújításáról szóló vitát már nem várva meg.

Ciucur Losonczi Antonius