Megvakultak a mulatozók egy orosz zenei fesztiválon

Több tucatnyi mulatozó szenvedett kisebb-nagyobb fokú látásvesztést egy múlt heti oroszországi zenei fesztiválon rendezett lézershow következtében. Az orvosok attól tartanak, hogy a fiatalok többsége helyrehozhatatlan szemsérülést szenvedett – írta hétfői számában a Kommerszant című napilap.

“Július hetedike óta több mint harminc – 16 és 30 év közötti – fiatal kötött ki moszkvai kórházakban sérült retinával” – írta a napilap kórházi forrásokra hivatkozva. “Mindegyiküknek megégett a retinájuk, amelyeken tisztán látszanak a hegek” – fogalmazott az egyik moszkvai kezelőorvos, hozzátéve: egyes esetekben több mint nyolcvan százalékos a látásvesztés mértéke. “Valószínűtlen, hogy ezek a sérülések még helyrehozhatóak lesznek” – mondta a specialista.
Az Aquamarine fesztivált a Moszkvától mintegy 170 kilométerre fekvő Vlagyimir városa mellett rendezték meg a múlt héten. A kórházban kezelt páciensek elmondása szerint akkor vesztették el a látásukat, amikor a lézerfények – amelyeket az éjszakai égre akartak vetíteni – a táncolók felé irányultak. “Egy fekete foltot láttam azonnal, mintha csak a napba néztem volna” – emlékezett vissza a történtekre a páciensek egyike. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy kit terhel a felelősség a fiatalok sérüléseiért.