Megünnepelték a Víz Világnapját

Megünnepelték a Víz Világnapját
Március 22-én a Víz Világnapja alkalmából a Körösök Vízügyi Igazgatóság és a váradi Vízművek közösen szerveztek programot óvodásoknak és kisiskolásoknak.

 

A Víz Világnapját 1992 óta tartjuk, tehát több mint egy évtizede szerveznek világszerte oktató és figyelemfelhívó kampányokat és programokat a Föld vízkészletével kapcsolatban. Az évek során különböző tematikában szervezik a programokat, idén „A világ szomjazik, mert mi éhezünk” szlogent választották, rámutatva arra, hogy az élelmek előállításához is szükség van vízre, ha nincs víz ennivalót sem lehet termelni. A játékos oktató jellegű foglalkozásokat a Lotus Center bevásárlóközpont emeleti részében szervezték meg. A programok délelőtt 10 órától kezdődtek. Tíz óvoda növendéke a Vidám és felelősségteljes kezecskék elnevezésű játékos-foglalkozáson vett részt, melynek keretén belül a víz fontosságáról, a víz minőségéről tudhattak meg többet. Délelőtt 11 órától hat iskolából (a Juhász Gyula, az Avram Iancu, az Oltea Doamna és a Dacia Általános Iskolák, valamint a Szent László Római Katolikus Iskola Csoport és a Bihorul Sportlíceum) érkező kisdiák mérte össze tudását két versenyszám alkalmával. Mindegyik iskola egy süteményt hozott a megmérettetésre, a gyerekek pedig a tészták hozzávalóinak előállításához szükséges vízmennyiséget számolták ki, a második próba alkalmával pedig, egy napi menüt állítottak össze a kisdiákok, úgy, hogy a hozzávalók előállításához szükséges vízmennyiség a szakemberek által megállapított mennyiséget célozza meg.

 

Verseny

 

A verseny előtt a háromtagú zsűri köszöntötte a gyerekeket, pedagógusokat és a jelenlevőket. Biró Rozália alpolgármester a gyerekekhez szólt elsőként. Elmondta, hogy a játékos foglalkozással a fiatal nemzedéket szeretnék a körültekintő és felelősségteljes vízhasználatra nevelni. Az alpolgármester és a gyerekek végül közösen megfogadták, hogy mindig elzárják a csapot, hogy a víz ne folyjon feleslegesen. Pásztor Sándor a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy egy ember egy év alatt, normális körülmények között 1700 köbméter vizet kell fogyasszon, ezért fontos vigyázni a Föld vízkészletére. Ovidiu Gavra, a vízművek vezérigazgatója hozzátette, hogy a jövő a fiataloké, ezért őket kell megtanítani arra hogyan vigyázzanak a vízre és a természet kincseire. A szoros versenyen mindenki győztesnek érezhette magát, de a zsűri végül kihirdette a két versenyszám nyertesét. Az első próbát az Avram Iancu Általános Iskola, a másodikat pedig az Oltea Doamna Általános Isikola csapata nyerte meg. A játékos programok végén minden ovist és kisdiákot egy-egy meglepetéssel vártak a szervezők.

 

Nagy Noémi