Megújult Petőfi Sándor váradi mellszobra

Balról jobbra: Nagy József Barna, Zatykó Gyula, Farkas László és Csomortányi István a megújult szobornál. A szerző felvétele
Balról jobbra: Nagy József Barna, Zatykó Gyula, Farkas László és Csomortányi István a megújult szobornál. A szerző felvétele
Felújították Petőfi Sándor szobrát a forradalmár költő nevét viselő parkban. A kezdeményező a nagyváradi Farkas László volt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig felkarolta az ötletet.

Szerda délelőtt, a szobornál szervezett sajtótájékoztatót megelőzően a szobor környékét is megtisztították, kiszedték a gyomokat, leseperték a talapzatot. Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnöke elmondta: mindez nem kampányfogás, hiszen hosszú évek óta szívügyük a váradi szobrok, műemlékek helyzete. Rendszeresen megtisztítják például Bethlen Gábor és Lorántffy Zsuzsanna szobrát, napirenden van a temetőtakarítás és a régi sírok feltérképezése. József Attila szobránál virágokat ültettek, Rulikowski Kázmér síremlékénél a megkopott magyar nyelvű feliratot újíttatták meg, Czárán Gyula szobránál pedig az egyik hiányzó betűt pótolták az elmúlt években. Így jutottak most el a Petőfi-szoborhoz, amelynek rossz állapotára Farkas László hívta fel a figyelmüket – vette át a szót Zatykó Gyula, a Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje, elmondva azt is: Deák Árpád szobrászművész irányításával egy ügyes kezű mesterember végezte el a munkát. Pótolta a hiányzó részeket a kőből készült alkotáson, és egyenletes bronz bevonattal látta el azt. Zatykó Gyula azt is bejelentette: a nagyváradi helyi tanácsban kezdeményezni fogják, hogy bronzból készült szobrot kapjon Petőfi Sándor.

Szükséges volt

Farkas László ötletgazdaként arról számolt be: sokat jár-kel a városban, és ezáltal sok mindenre felfigyel. Zavarta az, hogy évente kétszer-háromszor megkoszorúzzák Petőfi Sándor mellszobrát, azzal azonban senki nem törődött, hogy milyen állapotban van. Ezért fordult Zatykó Gyulához és a Néppárthoz, amely felkarolta az ötletet, beszerezték a szükséges engedélyeket, és kérték Deák Árpád segítségét a kivitelezéshez. Véleménye szerint Petőfi Sándor megérdemelné, hogy bronzból készült szobrot kapjon Váradon, és szerinte egy szoborparkot is ki kellene alakítani azon személyiségek emlékére, akik sokat tettek a városért. Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet: a bronznak védő szerepe van, ennek híján a szobor állaga egyre romlott – tarthatatlan volt a helyzet, az esztétikai szempontok mellett tehát ezért is vált szükségessé a felújítás.

Az esemény végén a résztvevők koszorút helyeztek el a szobor talapzatánál.

Tököli Magdolna