Megújuló toronysisakok

Megújuló toronysisakok
Nagyvárad – A nagyváradi székesegyház után, immár a nagyvárad-olaszi plébániatemplom toronysisakja is vörösréz héjazatot kap, visszaállítva ezzel a templom eredeti állapotát.

Mons.Kiss Albert provikáriustól, a templom plébánosától megtudtuk, hogy ugyanazok a vállalkozók dolgoznak a barátok templomának tornyán, akik a székesegyház sisakját is megújították, immár nemes anyagból. Egyébként eredetileg is vörösréz borítása lehetett a barátok temploma toronysisakjának, amire a mesterek a megmaradt vörösréz szegecsekből következtettek. Ezt bizonyítja a Nagyvárad napilap egyik 1876-ban megjelent száma is, amelyben a következő mondat olvasható: „Július végére elkészültek a templom tetőzetével, hozzákezdtek a lemezekkel való burkolásához, augusztus 4-re felkerült a gömb és a kereszt is a toronyra, míg a tornysisaknak rézlemezzel való burkolásával a hónap közepére végeztek.” Ez a torony csak tömegében volt hasonló a ma láthatóhoz, ugyanis ezt még Knapp Ferenc építészmérnök tervezte a barokk korból megmaradt templomhajó elé.

Három torony

Azt követően, hogy a statikailag meggyengült barokk hajót lebontották, ifj. Rimanóczy Kálmán terve alapján 1905-re egy új hajót építettek, külsőleg átformálták a nagy tornyot és két kisebbet építettek mellé. Nagy a valószínűsége annak, hogy ezeknek is vörösréz borítása volt és az első világháború idején cserélték ki vaslemez héjazattal, amikor a harangokat is elrekvirálták hadi célból.

Provikárius úr elmondta még, hogy a toronysisaknak nagyon szerény díszítése volt, amit tiszteletben tartottak .Vélhetően mindhárom torony sisakja ősszre újul majd meg, és ezzel sikerül hitelesen visszaállítani a tornyok eredeti állapotát.

Péter I. Zoltán