Megújul a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a magyar szecesszió emblematikus épülete

Megújul a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a magyar szecesszió emblematikus épülete
Megújul a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a magyar szecesszió egyik emblematikus épülete.

Restaurálják a palota külsejét, homlokzati díszítőelemeit, belül pedig felújítják a Maros Megyei Könyvtár lépcsőházát, a tükörtermet és a hangversenyterem orgonáját is. A munkálatok végeztével a Kultúrpalota ismét eredeti szépségében lesz látható, és a projekt részét képező digitalizálás révén virtuálisan is látogathatóvá válik – derült ki a Maros megyei önkormányzat szerdai közleményéből.
A felújítás mintegy 6,5 millió lejbe kerül, ebből mintegy hatmillió lej az Európai Unió által biztosított, vissza nem térítendő hitel. A munkálatokat 2021 második feléig kell befejezni.
A Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján 1911 és 1913 között épült háromemeletes palota homlokzatát Körösfői-Kriesch Aladár A magyar kultúra apoteózisa című mozaikja díszíti. A négy bejárati ajtó fölötti bronzreliefek Liszt Ferencet, Szent Erzsébet legendáját, a két Bolyait, Aranka György írót és az első Nyelvművelő Társaság megalapítását, illetve Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának egyik képét jelenítik meg.
A palotában a hangversenyterem mellett kiállítóterek és több reprezentatív terem is található, ezek közül a tükörterem a legszebb, amelyet 12 színes üvegablak díszít. Ezek a székely mondavilág és népballadák jellegzetes képeit örökítik meg.
Több mint 100 év telt el azóta, hogy felépült a Kultúrpalota, amely mára Marosvásárhely egyik szimbólumává vált… Büszkék vagyunk arra, hogy Maros megyében található a szecessziós építészet egyik legszebb alkotása, amely nemzetközileg is ismert – mondta Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke.

(MTI)