Megugrott a használtautók száma

Kovászna megye – Annak ellenére, hogy a magas regisztrációs adó felszámolása és a pénztárca barát környezetvédelmi adó bevezetése után megugrott a Kovászna megyében bejegyzett használt autók száma, a szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a roncsautók megyéje leszünk.

A Kovászna megyei RAR-nál naponta 130-150 gépkocsinak mérik ki a légszennyezési szintjét, míg korábban 50 százalékkal kevesebb autóval dolgoztak.
Július elseje, a regisztrációs adó felszámolása után nőtt a munka volumen, az alkalmazottak száma azonban nem, így nagyobb a várakozási idő, már csak augusztusra lehet időpontot kérni. A háromszéki szakemberek szerint a legtöbben Euro2-es gépkocsit hoznak be, mely a környezetvédelmi adóval együtt 3-4000 euróba kerül, de 7-8000 euróért már nagyon jó műszaki állapotban lévő Euro3-ast is be lehet szerezni. Ugyanezért korábban, a regisztrációs adó miatt több mint ezer euróval kellett többet fizetni.

Megtudtuk, hogy egy gépkocsi élettartamát nagyban növeli a modern motor, a rozsdásodást megelőző kezelés és nem utolsó sorban a jó utak. Ez utóbbival Kovászna megyében nagy gondok vannak. Ezért állhat elő az a furcsa helyzet, hogy a külföldről behozott, az 1990-es évek elején gyártott, használt autók jobb állapotban vannak, mint az itthoni egy-két éves gépkocsik.