Megtorpant a kisajátítás

Megtorpant a kisajátítás
A hétfői helyi tanácsülésen nem ment át a gyorsforgalmi út kisajátítási hullámának második szakaszára vonatkozó határozattervezet ülésen, miután az RMDSZ és demokrata-liberális frakció nemmel szavazott.

Mint ismeretes a Facliei utca és a Theodor Nes híd között építendő gyorsforgalmi út építéséhez van szükség a terület és ingatlankisajátításokra. A 14,9 millió euró értékű beruházás negyvennégy százaléka uniós finanszírozás. A beruházás fontos része a kisajátítás, amelyre mintegy egymillió eurót költ a város. Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere a tegnapi tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az első kisajátítási hullámban tizennégy telket, azaz összesen 7590 négyzetméternyi területet és négy házat sajátítottak ki, míg a most a tanács elé terjesztett kisajátítási határozattervezetben további negyvenegy telek és két ház kisajátítása volt tervbe véve, és végül, egy későbbi időpontban további két házat kellene kisajátítani. Viszont az RMDSZ és a demokrata-liberális frakció ellenszavazatai miatt ez a határozattervezet megbukott a tanácsban. A napirendi pont vitáján Cristian Puscas demokrata-liberális tanácsos azt kifogásolta, hogy az önkormányzat lekezelően bánik az érintettekkel, hiszen például nem értesítették őket postán arról, hogy az önkormányzat kisajátítani készül a tulajdonukat, továbbá van olyan eset, hogy a kisajátítással gyakorlatilag kettévágtak telket, és a tulajdonosnak egy immár nem hasznosítható telket hagytak. Cristian Beltechi az önkormányzat ingatlankezelőjének vezetője válaszában elmondta, hogy minden tulajdonossal tárgyaltak a kisajátításról, hisz különben nem tudták volna felbecsülni az ingatlanok és telkek értékét, a második észrevételre válaszolva pedig elmondta, hogy az önkormányzat felvásárolja azokat a telkeket is a nyomvonal mentén, amelyeket a tulajdonosok már nem tudnak hasznosítani. Mivel a tervezet nem kapta meg a kellő számú szavazatot, a tanácsülés után Ilie Bolojan polgármester megkérte az RMDSZ-es és demokrata-liberális politikusokat, hogy egy következő tanácsülésen lehetőleg szavazzák meg a kisajátításra vonatkozó határozattervezetet, mert a város már így is meglehetősen nagy késésben van a projekt megvalósítását illetően. „Bolojan felszólítása ellenére sem szavazzuk meg a jövőben ezt a tervezetet” – mondta lapunknak a tanácsülés után Delorean Gyula helyi tanácsos, hozzátéve: „mi egyáltalán nem értünk egyet azzal a most folyó rendszerrel, ahogy értesítik az embereket. Félve, titokban járnak ki az emberekhez, és nem küldenek hivatalos felszólításokat a kisajátításra vonatkozóan, holott a kisajátítási törvény előírja azt, hogy a keretösszegek megszavazása után értesíteni kell az érintetteket.”

Nem ez az egyetlen gond az épülő gyorsforgalmi úttal, hiszen az önkormányzat csak most terjesztette elő a gyorsforgalmi út mentén kiépítendő közvilágítási projektet. A közel 1,5 millió eurós beruházást az RMDSZ frakció tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács. Delorean Gyula ennek kapcsán elmondta: „a polgármesteri hivatal fejlesztési igazgatósága vagy nem vette észre, hogy kimaradt a közvilágítás, amikor benyújtotta a gyorsforgalmi út megépítésére vonatkozó tervét, vagy pedig szándékosan nem volt betéve ez a része munkálatoknak a projektbe, mert attól féltek, hogy nem fogadják majd el magát a pályázatot, ami amúgy is óriási összeg ahhoz képest, amennyi járt volna Nagyváradnak egy ilyen típusú pályázatra.” Delorean Gyula szerint folyamatos félretájékoztatás történt a város részéről ennek a beruházásnak a költségeit illetően. A most elfogadott határozat nyomán a gyorsforgalmi út építésére mintegy tízmillió eurót, vagyis a teljes költség hatvanhat százalékát kell majd kifizesse a város saját forrásokból, hívta fel a figyelmet Delorean.

Kutyaszabályzat

A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülésén megszavazta a kutyatartásra és a küborkutyákra vonatkozó szabályzatokat. Ilie Bolojan a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat adatai szerint eddig mintegy 1300 kutyába helyeztek el microchipet, és az év közepéig még közel kétezer gazdás kutyát kell chipelni, ezt követően pedig az év végéig minden olyan kutyát sterilizálni kell, amelyekre nem vonatkoznak a szabályzatban rögzített kivételek. A város becslése szerint még mintegy négyezer gazdás kutyát kell sterilizálni. Változás a korábbi kutyaszabályzathoz képest az, hogy a sterilizálás költsége teljes mértékben a kutya tulajdonosát terheli, az önkormányzat ugyanis már nem támogatja anyagilag ezt a beavatkozást, illetve ebből is kifolyólag a kutyatulajdonosok a sterilizálást bármelyik állatorvosnál elvégeztethetik. A kóborkutyákra vonatkozó szabályzat értelmében a közterületen lévő kutyákat a kétszáz férőhelyes kutyamenhelyre szállítják, és ha a telepre szállítástól számított tizennégy munkanapon belül nem fogadja senki örökbe a négylábút, akkor elaltatják.

A tanácsülésen az RMDSZ frakció mindkét szabályzatra nemmel szavazott, melyek azonban így is elfogadásra kerültek. Deloren Gyula tanácsos azzal indokolta az RMDSZ döntését, hogy a frakció nem ért egyet az eutanáziával. „Ajánlanám azoknak, akik ezt a szabályzatot elkészítették, illetve azoknak, akik ezt alkalmazzák, hogy hívják fel a nagyszebeni polgármesteri hivatalt, és kérdezzék meg a liberális polgármestert, Klaus Johannist. Nagyszebenben ugyanis felvették a kapcsolatot nagyon sok nyugat-európai országban működő kutyaegyesülettel és segélyszervezetekkel, és ők így oldották meg ezt a kérdést. Klaus Johannis a sajtóban is kijelentette, hogy nem hajlandó egyetlen egy állatot sem elaltatni kivéve azokat, amelyek nyilvánvalóan betegek” fogalmazott Delorean, hozzátéve, hogy a másik kutyaszabályzatot sem szavazták meg, mert nem értik, miért kell kötelezni a kutyatulajdonosokat, hogy sterilizálják kutyájukat.

Műszaki csatorna

a helyi tanács döntött arról, hogy mintegy 150-200 kilométer hosszú műszaki csatornarendszert építenek ki a városban, és ebben a csatornarendszerbe fogják a különböző vezetékeket – elektromos- és telefonkábeleket – süllyeszteni. Ilie Bolojan polgármester elmondása szerint ezzel az a céljuk, hogy a kábelek lekerüljenek az épületek homlokzatairól. A beruházás mintegy 9,5 millió euróba fog kerülni, melynek megvalósításához partnert keres a város. Bolojan kifejtette: miután elkészül ez a csatornarendszer, legalább két illetéket fog beszedni a város: az egyik egy fix összeg lesz, amit azoktól fog behajtani, akiknek vezetékük lesz ezekben a csatornákban. Ennek a tarifának az összege évente egy lej/négyzetméter, és a jövőben az inflációs ráta mértékében fog csak változni. A másik illetéket a műszaki csatornahálózatot kialakító vállalat fogja fizetni a városnak. A kivitelező ugyanis a maga során szintén illetéket fog beszedni azoktól, akik igénybe veszik majd ezeket a csatornákat. Az önkormányzat főként annak alapján fogja odaítélni a csatornakialakítási munkálatokat, hogy a beruházó az általa kapott összegnek mekkora hányadát ajánlja fel az önkormányzatnak. Ez a szempont az odaítélési kritériumok között nyolcvan százalékos súllyal esik latba, és csak a fennmaradó húsz százalékban lesz fontos az elbírálók számára az, hogy milyen gyorsan építi ki a kivitelező a földalatti műszaki csatornarendszert. Egyébiránt két új tagja van van a nagyváradi helyi tanácsnak Stanga Adrian és Bunea Doina személyében (mindketten az USL frakció tagjai). A két politikus a nemrégiben elhunyt Lucian Unita és a köztisztviselői karriert választó Gal Sorin helyét vették át a tanácsban.

Pap István