Megteremteni az előadóművész biztonságát

Megteremteni az előadóművész biztonságát
A kolozsvári Viva Vox Operastúdió hazai vonatkozásban újdonságot jelent, mert lehetőséget biztosít a résztvevőknek művészi adottságuk fejlesztésére. Európában sok operaház mellett működik operastúdió is. A Kolozsvári Nemzeti Operában tartott sajtótájékoztatón dr. Fuchs Ferenc professzor a Viva Vox Operastúdió célkitűzéseiről, működéséről, hozzáférhetőségéről értekezett.

Dr. Fuchs professzor felfogásában a Viva Vox operastúdió egy olyan független központ, amely megfelelő körülmények között az előadó művészeknek lehetőséget biztosít belső adottságaik kinyilvánítására. Szándékuk, megnyilvánulási keretet teremteni a lírai előadó művészek számára, értékesítsék azokat az adottságaikat, melyekkel eddig nem, tudtak élni.

Kihez szól?

Minden olyan alkotóhoz és előadóhoz, aki érdekelt a lírai előadásokban, legyen rendező, díszlettervező, jelmeztervező, sőt menedzser, stb.

Hogyan működik?

A Viva Vox Stúdió minden tehetséges hallgatójának lehetővé igyekszik tenni az egyéni fejődését, a heti próbák által. A szereposztás az egyéni teljesítménytől függ. Az operastúdió vezetősége szerint egy évadban legalább egy produkciót kell, bemutatni. Így lehetőségük van a színpadi szereplésre. A Viva Vox Operastúdió partnerségi kapcsolatot köt a Kolozsvári Nemzeti Operával, Kolozsvári Magyar Operával, a Diákművelődési Házzal.

Most jön a lényeg: Aki igénybe akarja venni a Stúdió adta lehetőségeket, írásban kell kérnie. Meghallgatás után a működő produkciók egyikében vesz részt. Feltételezhetően havonta 150 lejes összeget kell fizetni. Heti egy, szakemberek által tartott, kurzuson vehetnek részt. A képzés hét hónapig tart.

Dr. Fuchs Ferenc professzor a város egyik legismertebb korrepetitora, aki eddig is bőven kivette részét a különböző zenei események, előadások színpadra állításában. Tapasztalata becsülendő. Olyanokon igyekszik segíteni, akik valamilyen okból nem kerültek a Gh. Dima Zeneművészeti Akadémiára. Most sem ígéri a sikert, de felajánlja segítségét azoknak, akik úgy érzik bizonyítani, tudnak. Talán ez a lényeg. Megteremteni az előadóművész biztonságát, tudatosságát, a világot jelentő deszkákon. Viva Vox Stúdió egyéni foglalkoztatást nem ígér. Nem szavatol szerepeket. Céljuk az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Diák Viva Vox Fesztivál minél hatékonyabb, eredményesebb támogatása.

Véleményem szerint a Viva Vox Fesztivál eddig is sikeres volt. Köszönhető a modern, lendületes menedzsmentjének, tekintélyes, európai zenei intézményekkel való kapcsolatának és a neves személyiségek jelenlétének.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,