Megteltek a kihelyezett konténerek

Megteltek a kihelyezett konténerek
Nagyvárad – Szombaton, az elektronikus és műszaki hulladékok gyűjtési akciójának utolsó napján is többen dobtak régi háztartási gépeket, ócska monitorokat a gyermekkórház melletti parkolóban felállított konténerbe.

Úgy tízpercenként érkeztek emberek különféle elektromos és műszaki cikkekkel – ki kocsival hozta, ki kezével cipelte a fölöslegessé vált dolgokat; egy fiatalember egy régi típusú telefont hagyott ott, kevéssel később pedig a mezőgazdasági igazgatóság munkatársai is megjelentek egy régi hűtőszekrénnyel – s bár a konténerben már magasan tornyosultak a hulladékok, valahogy még sikerült felhelyezni a kupac tetejére ezt is.

 

Siker volt

A gyűjtés nagy siker volt, mondta később Calin Mocan, a Bihar megyei Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója a rogériuszi helyszínen. Mint már írtunk róla, a környezetvédelmi minisztérium által kezdeményezett országos akció részeként Nagyvárdon is hat konténert állítottak fel, melybe öt napon keresztül bárki elhelyezhette régi elektromos és műszaki cikkeit, s egy erre szakosodott cég felvállalta a hulladékok elszállítását és feldolgozását is.

A Biharpüspökiben elhelyezett kivételével minden konténer megtelt, sőt, a Mestesugarilor és Onestilor utcák kereszteződésénél lévőt cserélni is kellett. A tartályok kapacitása egyébként 300-500 kiló, s Calin Mocan szerint legalább három tonna hulladék gyűlt össze Nagyváradon.

 

Fogékonyak vagyunk

Azt viszont az igazgató nem tudta megmondani, hogy az akciót követően mikor oldódik meg a régi elektromos és műszaki cikkek gyűjtése. Ez már az önkormányzatra tartozik, mondta – a mostani gyűjtés csupán arra volt jó, hogy rávilágítson: nemcsak szükséges a szelektív hulladékgyűjtés, de a váradiak fogékonyak is erre. A most összegyűjtött hulladékokat egyébként az Ave Ecoserv cég Zilahra szállítja, ahol megfelelő berendezésük van a feldolgozásukra.

 

Neumann Andrea