Megtartotta alakuló ülését az új román képviselőház

Megtartotta alakuló ülését az új román képviselőház
Az új román képviselőház Valeriu Zgonea szociáldemokrata politikust választotta ismét elnökévé csütörtöki alakuló ülésén. Zgonea – akit júliusban választottak először a képviselőház élére – egyedüli jelöltként pályázta meg a házelnöki tisztséget.

 

Traian Basescu államfő már szerdára összehívta a december 9-én megválasztott kétkamarás parlamentet. Szerdán azonban csak a szenátus jutott el a házbizottság megválasztásáig, a sajátos választási törvény miatt 412 tagúra bővült képviselőház az első napon csak a mandátumigazolást tudta befejezni.

Csütörtökön a képviselők öt órán keresztül egyenként tették le a hivatali esküt. A román hírtelevíziók szerint először fordult elő, hogy egy romániai képviselő, Remus Cernea környezetvédő aktivista, nem az “Isten engem úgy segéljen”, hanem – a törvény által alternatív lehetőségként lehetővé tett – “A becsületemre és lelkiismeretemre esküszöm” mondattal zárja hivatali esküjét.

A házbizottság megválasztása és a szakbizottságok megalakulása után a két ház szakbizottságai csütörtök este kezdik meg az új kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatását.

Victor Ponta miniszterelnök-jelölt csütörtökön megküldte a parlamentnek új kormánya programját és névsorát, s várhatóan pénteken járul bizalmi szavazásra a két ház együttes ülése elé.

A december 9-i választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) színeiben 273 képviselő, a jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) színeiben 56 képviselő, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) színeiben 47, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szíeniben pedig 18 szerzett mandátumot.

A bukaresti képviselőházba könnyített eljárással bekerült 18 – nem magyar – nemzeti kisebbségi szervezet egy-egy képviselője is.

 

Címkék: ,