ERDON Helyi hírek

2010.05.07. 12:14

Mennyibe kerül a ballagás?

<p>Szatmár megye - Van ahol külön-külön, van ahol egy összegben, van ahol idén kezdték, van ahol tavaly óta szedik be a ballagási pénzeket, egy azonban közös: az összeg hatalmas, nem árt idejében spórolni.</p>

Igencsak megterheli a szülők pénztárcáját gyerekeik utolsó megmérettesése, az érettségi. Pontosabban nem is maga az érettségi, hanem az azzal járó kiadások. Gondoljunk csak bele: bankett ruhával, külön ballagási kosztüm, kicsengetések, albumok, tablók, fényképek, ajándékok, némely esetben szerenád. Még felsorolni is hosszú a listát, hát még kifizetni! Körbejártuk a szatmárnémeti liceumokat, kiváncsian érdeklődve pontosan mennyit is jelent ez az összeg. Van olyan osztály, ahol egy közös alapot szednek be a diákoktól, ez általában 600 lej, és ebből próbálják fedezni a felmerülő költségeket. Ebbe nem számolják bele a ballagásra szánt, többé-kevésbé egyformára szabott, újonnan varrt ruhákat, melyekért külön 200 lej fölötti összeget kell kifizetni. A diákokat kérdezve pontos képet kapunk az egyes tételekről is. Ruhapénz 200 lej, album szintén 200 lej, de ha szerencsénk van és jó fényképészt választottunk, nem kell külön kifizetni a fotókat, ezt mintegy ajándékba kapják a tanulók. A kicsengetések megközelítőleg 50 lejbe kerülnek, meghatározott számú fényképekkel számolva. De ha ezen kívül plusz fotókat is ajándékozunk, az képenként még 50 banit jelent. A banketten egyetlen személyre 150 lejbe kerül egyetlen menü, amibe beleszámolják a tanárok étkeztetését és a zenészek egész éjszakán át tartó szolgálatát is. Ha bankett, akkor új ruha. Ezek ára igen széles skálán mozog, azonban 150 lej alatt nemigen találni estélyi viseletet. Bevett szokás a tanárok megajándékozása is ez alkalomból, ami általában plusz 100 lejt jelent a nebulóknak. Összeadva az egyes tételeket mintegy 800-1000 lejbe kerül egyetlen ballagás! Ezek után nem árt idejében nekikezdeni a spórolásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!