Megtanultak látni, nem csak nézni

Megtanultak látni, nem csak nézni
Nagyvárad – Az idei első fotótanfolyam végzőseinek legsikerültebb alkotásait lehet megtekinteni azon a kiállításon, melyet hétfő délután nyitottak meg a Tavirózsa Fotóklub Sas-palotabeli stúdiótermében.

A Debütálás címet viselő kiállítás ötven fekete-fehér képet mutat be, melyet a tanfolyam 14 végzőse a nagyváradi várban készített, valamint hatvan színes, digitális technikával készült fénykép is megtekinthető. A hétfő délutáni ünnepélyes tárlatnyitón Tóth István fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub elnöke elmondta: a hat hetes kurzus késéssel, meglehetősen nehezen indult, azonban annál sikeresebben zárult. A résztvevők kiválóan teljesítettek, az alkotások önmagukért beszélnek. Az együttlétet családias hangulat jellemezte, feloldódott a tanár-diák viszony. A várbeli, hagyományosan technikával készült képek jól sikerültek, “élőek” és üzenetet közvetítenek. Arról tanúskodnak, hogy a fényképezők megtapasztalták az alkotás örömét, ami azért fontos, mert napjainkban, amikor ezen a téren is nagy a konkurencia, nem könnyű elismerést érdemlő művészfotót készíteni.

Átvették okleveleiket

Mint kiderült, Tóth István és a résztvevők közötti együttműködés nem ér véget, ugyanis a kurzust egy haladóknak szánt tanfolyam követi, mely során az érintettek elmélyíthetik ismereteiket. Kihívást jelenthet ugyanakkor számukra, hogy a közeljövőben két versenyre is benevezhetnek, melyek közül az egyiket Nagyváradon fognak megszervezni.

A fiatal tehetségek nevében Ecaterina Covaciu-Fivia és Cristian Rus mondtak köszönetet a mesterüknek, mint fogalmaztak, Tóth István megtanította őket arra, hogy ne csak nézzenek, hanem lássanak is. Az ünnepség végén a diákok átvették okleveleiket, a méltó zenei aláfestést Thurzó Sándor József brácsaművész, a Varadinum Vonósnégyes tagja biztosította. A kiállítás április 23-ig tart nyitva. A látogatásokat a 0359/452-402, a 0726/292-111, illetve a 0741/212-111 telefonszámokon lehet bejelenteni.

Ciucur Losonczi Antonius