Megtámadta az átszervezést

Megtámadta az átszervezést
Nagyvárad – Szerdai sajtótájékoztatóján Gavrilă Ghilea prefektus bejelentette: március 15-én jogi úton megtámadta a Megyei Tanácsnak a kulturális intézmények átszervezésére vonatkozó határozatait.

Gavrilă Ghilea arra emlékeztetett: a Prefektúra február 8-án és 21-én is átiratot küldött a Bihar Megyei Tanácsnak, melyekben azt kérte: az intézmény elemezze visszavonás céljából a január 27-én ezügyben hozott 4., 5., 6. és 7. számú határozatait, mivel megitélésében több jogszabályt is megsértett ezek kibocsátásával. Az önkormányzati képviselő-testület február 24-i rendes havi ülésén a 14., a 15. és 16. számú határozataival ugyan változtatott a 4., a 6. és a 7. számú korábbi rendeletein, ezzel együtt azonban a prefektus úgy látja, hogy továbbra is sérülnek egyes jogszabályok. Megitélésében a tanács nem tartotta tiszteletben a 2003/52. számú, a közintézmények döntési átlathatóságára vonatkozó törvényt, mivel nem szerveztek közvitát a témában; szerinte ugyanakkor valójában nem átszervezésről van szó, hanem egyes művelődési intézményeknek a megszüntetéséről és újaknak a létesítéséről, illetve a 4. számú határozat 1. cikkelye ellentétben van a többi bekezdésekkel, mert nem tartalmaz konkrét előírásokat arra vonatkozólag, hogy miként fogják átvenni vagy csökkenteni a személyzetet, valamint a meglévő intézmények költségvetését és vagyonát. Gavrilă Ghilea tehát úgy véli: a módosítások nem oldották meg a törvénytelenséggel kapcsolatos problémákat, a változtatások pedig minimálisnak mondhatóak.

Etnobotanikus szerek

Gavrilă Ghilea arról is beszámolt: február 21-én kibocsátott egy rendeletet, melynek alapján felállt egy vegyesbizottság, mely a Bihar megyei, etnobotanikus szereket forgalmazó üzleteket ellenőrizte. Az akcióban a helyi és a megyei rendőrség, a katasztrófavédelem, a pénzügyőrség, a tisztiorvosi szolgálat, a mezőgazdasági igazgatóság, az állategészségügyi hatóság, a fogyasztóvédelem és a munkafelügyelőség vett részt. Összesen 718 olyan személyt igazoltattak, akik ilyen üzletekben vásároltak termékeket, közülük 48 kiskorú volt, nekik tanácsadást nyújt a szakhatóság. A megyében működő három „álomboltot” 67 ezer lejre büntették, minek következtében kettő beszüntette a tevékenységét.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a váradi önkormányzat és a Prefektúra között zajló két fellebbezési per közül a homlozatfelújításra vonatkozónak a tárgyalását március 17-én, a közrendilletéket érintőt pedig március 24-én tartják.

 Elkötelezte magát

Szabó Ödön megyei önkormányzati képviselő, a Bihar Megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: nem olvasták még a prefektus újabb érvelését, így szakmai szempontból nem tud reagálni az ügyre. Hangsúlyozta azonban: „az RMDSZ egyértelműen elkötelezte magát az önálló magyar színház mellett, mely döntés mögött egy kétharmados tanácsi többség áll”, így tovább fognak harcolni az igazukért, ha kell, minden eszközt felhasználnak ennek érdekében.

Ciucur Losonczi Antonius