Megtámadta a prefektus a rendeletet

Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus
Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus
A beépített utcai fronttal, a magassági szabvánnyal nem egyező épületekre vonatkozó kiegészítő adók alkalmazásáról szóló rendelet ellen lépett a prefektus.

A megyefőnökség tudatta tegnap: elemezve a nagyváradi helyi tanács határozatának jogszerűségét a beépített utcai frontvonalnak nem megfelelő épületek és/vagy a megállapított magassági rendszer alkalmazásával kapcsolatos kiegészítő adókulcsok alkalmazásáról szóló rendelet jóváhagyására, a prefektus közigazgatási bíróságon támadja meg a rendeletet.

Szabálytalanságok

A szabálytalanságok közül a következőket említi: 1. Az 52/2003-as törvényben előírt eljárás be nem tartása, a nyilvános vita és az átláthatóság, valamint a hatásvizsgálat hiányosságai. 2. A 215/2001 törvényben meghatározott eljárás be nem tartása: nem teljesült a tanácsülés összehívására vonatkozó feltétel, a tanácsosok nem kapták meg időben az anyagot. 3. Hiányoznak a szakvélemények szakbizottságoktól. 4. A költségvetési törvény és a román alkotmány által előírt adózási elvek megsértése. „Úgy értékeljük, hogy a városias esztétika miatti adóztatás nem jogos intézkedés” – áll az iratban. Hozzáteszik: nem az adófizető hibája, ha nem illeszkedik a talán több mint 100 évvel ezelőtt épült ingatlan egy utóbb kitalált rendszerbe. 5. A 10/1995-es törvény megsértése: nem lehet csak úgy kötelezni hozzáépítésre senkit, ehhez számos szakvélemény kell, és nem minden ingatlan bír el hozzátoldást. 6. Az egyéni tulajdonjog megsértése azáltal, hogy egy minimális/maximális határt szabnak, amennyi négyzetméter területet az adott személy birtokolhat.
Felhívják a figyelmet arra, hogy a fent említett okok miatt már kérték a visszavonást a Nagyváradi Helyi Tanács legelső ülésén, a jogszerűség helyreállítása érdekében, de a kereset benyújtásának időpontjáig a közigazgatási aktust nem vonták vissza. Következésképpen a fenti okok miatt úgy döntöttek, hogy a bíróságot kérik Nagyvárad helyi közgyűlési határozatának megsemmisítésére. A normatíva hatályát felfüggesztik, végső bírósági ítéletig.