Megtalálták Romulus és Remus barlangját?

Megtalálták Romulus és Remus barlangját?
Olasz régészek a római Palatinus dombon megtalálták azt a barlangot, amelyről a régi rómaiak azt tartották, hogy abban szoptatta a nőstényfarkas Romulust és Remust, akik felnőve i. e. 753-ben megalapították Róma városát.

A hírt maga Francesco Rutelli olasz kulturális miniszter jelentette be kedden. “Olaszország és Róma állandóan új régészeti és művészeti felfedezésekkel kápráztatja el a világot, és szinte hihetetlen elgondolni, hogy végül megtaláltak egy mitológiai helyet, amely így igazi régészeti hely lett” – mondta a miniszter a sajtónak. Az antik Rómában a Lupercalé-barlangként ismert helynek már az ókorban nyoma veszett. Augustus császár palatinusi palotájának közelében az épület jelenlegi restaurálása során – egy olyan területen, ahol korábban sohasem végeztek ásatást – egy szonda segítségével fedezték fel a régészek több méter mélyen a föld alatt az eltűnt barlangot. Az üreget tengeri kagylóhéjjal és mozaikkal dekorálták, 7,5 méter széles és 9 méter magas volt, és “jogosan lehet feltételezni, hogy azonos a Lupercalé barlanggal”. Az üreget középen egy fehér sas díszíti.

Ókori legenda

Az ókori legenda szerint a Romulus és Remus ikerpár apja maga Mars isten volt. A csecsemőket a Tiberis partján egy barlangban hagyták, ott talált rájuk a nőstényfarkas, amely tejével táplálta és megmentette a későbbi városalapítókat. Romulus és Remus között később ádáz viszály tört ki, és Romulus megölte Remust. Az antik Rómában a Lupercalé-barlangban emlékeztek meg évente a legendáról. Rómában és világszerte számos helyen látható a híres szobor, amely az ikerpárt szoptató farkast, Róma jelképét ábrázolja.