Mégtöbb oxigénre van szükségünk!

Mégtöbb oxigénre van szükségünk!
Bihar megye – Az EKE 91 – Nagyvárad is kiveszi a részét az erdősítés hónapja alkalmából szervezett faültetési akciókból. Erről és a zöldövezetek fontosságáról esett szó a hagyományos előadássorozat keretében.

Zöldövezetek Nagyváradon címmel Smit Ildikó egyetemi előadótanár, az EKE 91 – Nagyvárad titkára tartott előadást péntek délután az Ady Endre Líceum egyik osztálytermében. Az érdeklődőket Tiponut Tibor elnök köszöntötte, aki ismertette az EKE aktuális híreit. Elmondta, hogy a közeljövőben az EKE 91 is kiveszi a részét az Erdészeti Hivatal által szervezett faültetési akciókból. Szerdán például mintegy 25 csemetét ültetnek el a várad-rogériuszi templom közelében. Smit Ildikó ehhez kapcsolódó előadása a városi zöldövezetek szerepére és fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve a nagyváradi helyzetképet is bemutatta. A zöldözvezetek fontosságát több szempont szerint összegezte az előadó. Egyrészt fontos a biológiai és fizikai funkció (ionképző hatás, lég- és hangszennyezés csökkentése, vegyi tisztítás, stb.), a társadalmi funkció (rekreációs szerep) másrészt pedig az esztétikai funkció egyaránt.

Minden fa egy élet

Elhangzott, hogy Nagyváradon az egy lakosra eső zöldterületek számaaz 1990-es évektől kezdve folyamatosan csökken. A javasolt számérték a 100 ezer fölötti lakosággú települések esetében 17-26 négyzetméter/fő, míg jelenleg ez a szám városunkban 9,81. Smit Ildikó fényképekkel illusztrálva bemutatta az egyes nagyváradi zöldterületeket. Véleményével – miszerint a városnak mégtöbb szakértelemmel elültetett fára van szüksége – a jelenlévők is egyet értettek. Szóba került az is, hogy a Téglavető (Dacia) sugárúton az autóforgalmi sávok közötti zöld területet felújítják, új fákat ültetnek a régiek helyére. A résztvevők is kifejtették a véleményüket ezzel kapcsolatosan. Sok pénzbe kerülnek a hasonló akciók, emlékezzünk csak Holdas templom előtti tuják kivágására és a terület mediterrán növényzettel való beültetésére. Felháborító, hogy az adófizető polgárok pénzéből finanszírozott mediterrán vegetáció néhány hónap alatt teljesen tönkrement és azóta sem került új a helyére. Az előadó azzal a gondolattal zárta a beszélgetést, hogy fontos, hogy minél több fát ültessünk, hiszen mégtöbb oxigénre van szükségünk. Minden fa egy élet, így ehhez méltóan kell gondozzuk meglévő zöldterületeinket.

Mészáros Tímea