ERDON Helyi hírek

2010.07.29. 17:21

Tanyasi környezetben táboroznak

<p>Bihar megye - A bihardiószegi plébánia évek óta szervez táborokat – nem csak – katolikus fiatalok számára. Csütörtökön meglátogattuk a Biharpüspöki közelében lévő, kellemes környezetű tanyán táborozókat.</p>

Biharpüspöki és Kisszántó között, a kavicsbányán túl található az a kis csendes tanya, ahol a bihardiószegi római katolikus plébánia idén megszervezte az immár tizennégy éve elmaradhatatlan egy hetes ifjúsági táborát. A tanya felé egy ideig még aszfaltozott út vezet, majd elhagyva a vasúti síneket, aztán pedig a bányásztelepet megszűnik minden civilizációra utaló jel és az ember jogosan érezheti azt, hogy „Isten háta mögött van”. Pár száz méterre a gidres-gödrös, forgalomtól mentes kisszántói úttól, egy bányató mellett található a bihardiószegiek táborozóhelyéül szolgáló nádfedeles ház, melyet tulajdonképpen a Posticum tart fenn. Látogatásunkkor a táborozók java része éppen a tóban fürdőzött, kihasználva az alkalmat, hogy végre a három esős tábornap után kisütött a nap. Néhányan a konyhán sürögtek-forogtak: Szűcs Attila atya irányításával az ebédet készítették.

Játék és tanulás

A bihardiószegi plébános érdeklődésünkre elmondta, az idei tábor összesen tizennyolc résztvevővel zajlik és központi témája Bogdánffy Szilárd vértanú püspök élete és munkássága. A fiatal táborozók között vannak diószegiek, jankaiak, félegyháziak, tasnádszántóiak, sőt egy nagyváradi is. Hétfőn délelőtt érkeztek és a helyfoglalás után sportvetélkedőkre és csoportfoglalkozásokra került sor. A hét folyamán a táborozók két csapatot alkotva mérik össze tudásukat. Minden nap reggel hét órakor van ébresztő, majd közösen készítik el a reggelit. Nem marad el a közös imádkozás és a napi szentmise sem. A vértanú püspökről, Bogdánffy Szilárdról naponta játékos formában tanulnak a fiatalok. Szerdán Vakon Zsolt püspöki titkár és az egyházmegyei ifjúsági központ tagjai is meglátogatták a tábort. Péntekre pedig már nagyon várják Majoros Tibort, aki egy lelkiségi mozgalom vezetője és aki szórakoztató játékokat szervez majd a fiatalok részvételével. A záró szentmisére és díjkiosztásra a hazautazás előtt, szombaton kerül majd sor.

Tanyasi környezet

A plébános közben körbevezetett minket a birtokon is, ahol különböző barátságos állatok élnek: van itt ló, póniló, szarvasmarha, nyúl, több macska és komondor is. Megmutatta a konyhát és az emeleti helyiséget is, ahol igazi tábori körülmények között, matracokon alszanak a fiatalok. A tábor területén nincs áram, de ivóvíz sem. A mosogatáshoz és tisztálkodáshoz szükséges vizet egy ciszternából biztosítják, míg az ivóvizet a városból hozzák. Mindez nem okoz kényelmetlenséget, sőt az egyedülálló tanyasi hangulat kétségkívül hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, magyarázta a tisztelendő.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!