Megszűnt a váradi Tarom-monopólium

Akt.:
Megszűnt a váradi Tarom-monopólium
Már nem csak a Tarommal lehet légi úton Bukarestbe és Jászvásárra (Iasi) eljutni. Ünnepélyes keretek között várták Váradon a Blue Air első ilyen járatát – amely olcsóbb is.

Egyből több órányi késéssel érkezett, pedig ünnepélyes körülmények között várták Váradon: jár már a romániai Blue Air légitársaság gépe Nagyvárad, Bukarest és Jászvásár között. Az első ilyen járat pénteken érkezett a bihari megyeszékhelyre, és az időjárási nehézségek miatt eleve nagy késéssel, többszöri halasztás után jött meg Bukarestből. Időközben azonban a váradi reptéren várakozva alkalmunk volt összefutni például Ion Tiriackal, aki a szokásos bályoki vadászata után a vendégeit kísérte ki, utóbbiak pedig számos magángéppel és charterjárattal távoztak. Ám a Blue Air gépe még ekkor sem szállt fel Bukarestből, hogy Váradra jöjjön, amit a váradi reptéren közben tartott sajtótájékoztatón Tudor Constantinescu, a cég kereskedelmi igazgatója azzal indokolt, hogy „első a biztonság, utána jön csak a pontosság”.

Konkurencia

Minden esetre a légitársaság eme járatának elindulásával megtört a Tarom kvázi monopóliuma e viszonylatban. Gheorghe Pasctól, a reptér parancsnokától megtudtuk, hogy a városban 1928 óta működött légibázis, kezdetben csak katonai, majd a román állami légitársaság, a Tarom első polgári járata 1964-ben indult innen. És eddig tulajdonképpen nem volt versenytársa itt.

Most azonban van. Sőt, a Blue Air legalább háromszor olcsóbb is. A legolcsóbb jegy Bukarestig 89 lej, vállalták, hogy a gép kapacitásának felére ilyeneket adnak ki. Időben rendelve, és elcsípve a még félig üres gépre vonatkozó foglalást tehát ennyiért juthatnak egy útra szóló jegyhez. A reptéren Ioan Mang, a Megyei Tanács alelnöke hozzátette: egy ismerőse – hogy ki, azt nem volt hajlandó elárulni – tesztelte a céget, és rendltetett egy olyan jegyet is, ami a legdrágább, minden szolgáltatást magában foglal, ez pedig hatszáz lejbe került. Egyelőre hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap közlekedik ez a járat, de ha igény lesz rá, gyakrabban fog. Most minden esetre van: az első alkalommal 119 utas ment vele Váradról Bukarestbe, azaz csak egy hely maradt szabadon.

Újdonság még, hogy az OTL épp pénteken beindította buszjáratát a váradi reptérre. Egyelőre csak a repülőjáratokhoz időzítve, azaz ritkán közlekedik, valamint a reptér személyzetét is szállítja, menetrendje az OTL honlapján érhető el.

Gheorghe Pasctól még megtudtuk: bővíteni fogják a váradi légi kikötő parkolóját is, valamint lesz új terminál is, a mostani 2 helyett 4 beszállító kapuval.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,