Megszűnt a tanácsosi mandátuma a „mellészavazónak”

Megszűnt a tanácsosi mandátuma a „mellészavazónak”
Nagyvárad – Eddig még nem látott fordulatot vett a csütörtöki nagyváradi helyhatósági ülés. A PSD-ből kizárt Silvia Suciu tanácsosnak távoznia kellett az ülésvezetői asztal mellől, mivel visszavonták a mandátumát.

A január végi helyhatósági ülés elején Silvia Suciu ülésvezető elnöknek lett az a feladata, hogy a saját kizárásáról szóló napirendi pontot felvezesse. Mihai Bar, a PSD megyei szervezetének elnöke írásban közölte a polgármesterrel, hogy Silvia Suciut kizárták a pártból és a hatályos törvények értelmében ezzel megszűnik a tanácsosi mandátuma is. Helye üresen marad, amíg majd a párt tanácsosi listáján következő személy be nem tölti azt. Ezt kellett a testületnek tudomásul vennie. A kizárás oka: a PSD megyei vezetősége Biró Rozáliát támogatta Mihai Grozával szemben a polgármesteri választáson, de ezt Silvia Suciu és Ioan Mintas nem tartotta be, és Grozára szavaztak. Emiatt történt Suciu kizárása, miközben Mintasról, a másik „mellészavazóról” most nem esett szó.

Búcsúbeszéd

Silvia Suciu köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták, de azoknak is, akik bírálták a munkáját. Elnézést kért azoktól, akiket esetleg megbántott, majd határozottan kijelentette: „Akik most a távozásomnak örülnek, ne örüljenek nagyon, mert hamarosan visszatérek!”

Érdekesek voltak a tanácsosok hozzászólásai: Marcel Tarta (PD-L) szóvá tette, hogy csak Mihai Bar írta alá a be nem iktatott levelet. Florian Pantea (PRM) kiemelte, hogy Suciu a lelkiismerete szerint cselekedett. Ioan Mintas (PSD) tudatta, hogy pártjának városi szervezete a kizárás ellen foglalt állást, amit a megyénél felülbíráltak. Formai hibákat vélt felfedezni Nicusor Lepadatu,Ioan Pantea, de Ionel Vila jegyző mindenkit felvilágosított arról, hogy a döntés a pártvezetést illeti, a Helyi Tanácsnak ezt csak tudomásul kell vennie. Végül Mihai Groza polgármester egy csokor virággal köszönte meg Silvia Suciu munkáját, és tettét méltóságteljesnek nevezte.

Péter I. Zoltán