Megszűnhet a CNCD?!

Megszűnhet a CNCD?!
Hírügynökségi jelentés szerint akár meg is szűnhet az Országos Diszkrimiációellenes Tanács (CNCD), miután a CNSAS-mintát követve bíróságon támadta meg a tanácsot egy illető.

Perben áll az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). Mint ismeretes, a testületet az RMDSZ által a posztra juttatott Asztalos Csaba Ferenc vezeti. Ő számolt be arról, hogy nemrégiben döntést hoztak az ALRO kombinát egyik volt dolgozójának ügyében, ez váltotta ki az ellenségeskedést. Az illető azt kifogásolta, hogy kötelezték idő előtti nyugdíjbavonulásra, s amikor ezt ő megtagadta, az ALRO vezetése terrorizálni kezdte. Ekor fordult a férfi a CNCD-hez, amely helyt adott reklamációjának, ám az ALRO erre keresettel válaszolt.

A gyár ügyvédei most olyan érvelést dolgoztak ki, amely nagyon hasonlít arra, amelynek alapján nemrégiben alkotányellenesnek nyilvánították a Securitate Iratait Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) működéséül szolgáló törvény legfontosabb kitételeit. Most a bíróságon azt igyekeznek bebizonyítani a vállalat emberei, hogy alkotmányellenes módon működik a CNCD. Ezért már az Alkotmánybírósághoz is eljuttatták folyamodványukat.

Azt is kifogásolják a cég ügyvédei, hogy állítólag nem vehették részt a diszkriminációs testület ülésein. Asztalos szerint azonban ez „égbekiáltó”, ugyanis éppen azok állítják ezt, akik személyesen vettek részt az üléseken”. A testület vezetője szerint egyébként gond nélkül visszautasítja majd az alkotmánybíróság a folyamodványt, annál is inkább, hogy már tárgyalt a CNCD alkotmányos voltáról régebben is, és mindent rendben talált.

Mint ismeretes, a CNCD az utóbbi időben két, nagy visszhangot kiváltó döntést is hozott. Mindkét esetben a Magyar Polgári Szövetség beadványait utasították el. Az elsőben azt kifogásolták, hogy Dan Voiculescu akori konzervatív pártvezér törvénytervezetet dolgozna ki az állampolgárság megvonására azok esetében akik nem tanulnak meg jól románul. A másik elvetett folyamodvány azt kifogásolta, hogy a román nyelvet nem idegennyelvként oktatják a magyar diákoknak.

Szeghalmi Örs