Megszerezték a pénzt

Ismét trükkös tolvajok csaptak be egy idős férfit Nyíregyházán. Csütörtök délelőtt megjelentek a sértett lakásán és rendőrnek kiadva magukat azt mondták, hogy postások ellen nyomoznak, akik hamis pénzt hoztak forgalomba. Trükkös lopások [.pdf – 853KB]

Elkérték a 78 éves bácsi otthon tartott pénzét, majd beültették gépkocsijukba, hogy a rendőrségre szállítják az átadott 150.000 forintjával együtt. Elindultak az autóval, majd néhány száz méter megtétele után kiszállították az idős bácsit a járműből és a megtakarított bankókkal együtt elhajtottak.

Az elmúlt hónapokban több hasonló típusú bűncselekmény történt megyénkben, és sajnos országszerte jellemző, hogy idős emberek jóhiszeműségét használják ki az elkövetők.

Ezek a személyek általában legalább ketten vannak, kitalálnak különböző történeteket, például pénzt hoztak, pénzt akarnak váltani, a postás hamis pénzt hozott, vagy megszeretnék nézni a lakásban lévő készpénzek sorszámát, stb. Céljuk az, hogy a sértett beengedje a lakásba és elővegye megtakarított pénzét, ők pedig megfigyelik a rejtekhelyet, majd egyikük eltereli a figyelmet, a másik pedig ellopja a pénzt, esetleg más értékeket.

A rendőrség ismét felhívja a lakosság figyelmét, mielőtt idegeneket engednek a lakásukba, győződjenek meg arról, hogy azok valóban hivatalos szervtől jöttek. Nyugodtan kérjék el fényképes igazolványaikat és fogjanak gyanút, ha a személyek nem tudják igazolni magukat. Ha bármi gyanúsat észlelnek hívják a 107-es, 112-es segélyhívókat!

– Pusztai Sándor –