Megszerették és kiválasztották egymást

Megszerették és kiválasztották egymást
Nagyvárad- Az elmúlt hétvégén az RMDSZ biharpüspöki körzete és a Biharpüspöki Alapítvány megszervezte a X. Biharpüspöki Napokat. Vasárnap délután a házassági évfordulóikat ünneplőket köszöntötték.

A Bocskai István Közösségi Ház udvarának árnyékos részére kihelyezett székeken foglalt helyet a hat ünneplő pár, rokonaik, ismerőseik társaságában. Az egybegyűlteket Tímár Enikő, a Biharpüspöki Alapítvány elnöke üdvözölte, aki elmondta: ötödik éve hagyomány, hogy a Biharpüspöki Napok keretében köszöntik azokat a házaspárokat, akik 25 vagy 50 évvel ezelőtt ebben a városnegyedben kötöttek házasságot, és azóta is ott élnek.

Ezután Biró Rozália RMDSZ-es szenátor hangsúlyozta: szükség van az ünnepeltek példamutató életére, akik egyenes gerinccel, türelemmel, szeretettel, kölcsönös tisztelettel annyi esztendőn keresztül kitartottak egymás mellett, miközben féltő és óvó tekintetüket gyermekeiken tartották, gondoskodva róluk, most pedig immár nagyszülőként megbecsült tagjai közösségüknek.

Kézenfogva

Jitaru Szél Antal római katolikus esperes-plébános Ferenc pápa jelmondatával köszöntötte az ünnepelteket, mely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Jézus ránézett, megkedvelte és elhívta Mátét. Hangsúlyozta: nem csupán minden hivatásnak, de tulajdonképpen a házasságnak is az a gyökere, hogy valaki megszeret és kiválaszt magának valamit, illetve valakit. Hozzátette: a párok később anyaként és apaként irányt mutatnak gyermekeiknek- mint ahogy a papok is a híveiknek- miközben Istentől várják a segítséget, aki megadja nekik azt a kegyelmet, hogy alkalomadtán vissza tudjanak térni lélekben ahhoz az első pillanathoz, amikor megszerették és kiválasztották egymást.

Szekeres Sándor református tiszteletes azt kívánta nekik: haladjanak tovább azon az úton, melyet közösen tettek meg. Úgy fogalmazott: „minden tisztelet az önöké, ismerve a házaséletet”. Ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy az önkormányzat statisztikai adatai szerint a házasságok 54 százaléka felbomlik, melynek tükrében különös jelentőségűnek nevezte, hogy a szeretet pecsétje a viharok közepette is annyi esztendőn keresztül megőrizte egymásnak a hitveseket. „Vonják be életükbe az a harmadik személyt is, aki végig önökkel volt a mindennapjainkban, azt kérve tőle: Istenem, áldd meg életünk őszét, hogy továbbra is foghassuk egymás kezét”, tanácsolta.

A köszöntőbeszédek után Tímár Enikő és Pásztor Sándor RMDSZ-es frakcióvezető okleveleket és ajándékcsomagokat nyújtottak át az 50. házassági évfordulójukat ünneplő Zombori Miklósnak és Halász Rózának, Uszkai Jánosnak és Szoboszlai Erzsébetnek, Szarka Imrének és Papp Etelkának, valamint a 25. házassági évfordulójukat ünneplő Máthé Barnának és Gergely Erzsébetnek, Ádám Jánosnak és Zombori Ildikónak, Moldvai Józsefnek és Csordás Irénnek.

Hitbástya

A Szakács Zselyke vezényelte Hitbástya Egyesített Kórus egyházi énekeket, hazafias dalokat és egyházi népi énekeket adott elő, klarinéton játszott Gagyi Viktória, a Művészeti Líceum diákja. A X. Biharpüspöki Napok ezután gyermekek számára rendezett vetélkedőkkel (közreműködtek Karácsonyi Lilla és társai) és az Abrakadabra zenekar koncertjével ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius