Megszavazták az új bérrácsot

Megszavazták az új bérrácsot
Kedd délben a megyeháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Megszavazták a saját apparátusban, és az alárendelt intézményekben dolgozók új bérrácsát.

Ezúttal a liberális frakció tagjai sem okvetetlenkedtek a vonatkozó szavazásokkor, így rendben van a Bihar Megyei Tanács saját apparátusában, valamint az alárendelt intézményekben dolgozók 2017. szeptember 1-jétől érvényes új bérrácsa. „A közgyűlés előtt egyeztetünk a szakbizottságokban. Volt ugyan egypár észrevétel, de úgy gondolom, a fizetések kellőképpen és jól lettek rendezve”- nyilatkozta az erdon.ro-nak Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácselnök.

Megint nem sikerült viszont jóváhagyni a párt tavalyi önkormányzati választási listáján soron következő szociáldemokrata tanácsosjelölt, Adrian Szatmari mandátumát. Mint beszámoltunk róla, a tisztség azt követően maradt betöltetlen, hogy a korábbi tanácsost, Ana Maria Tiront az alakulat kizárta a soraiból. A liberálisok most az önkormányzat vezetése szerint álproblémát kreálva arra hivatkozva nem bólintottak rá, hogy Adrian Szatmari végre elfoglalhassa a helyét a plénumban (mert ez a huzavona már hetek óta megy, legtöbbször a PNL-sek azzal az obstrukcióval éltek, hogy nem jöttek el a gyűlésre): Ana Maria Tiron pert indított az ellen, hogy megfosztották tanácsosi tisztségétől, és a bíróság október 18-án hoz döntést.

Stratégiai projekt

Nagyon lényeges, hogy a stratégiai egészségügyi projekt meg lett szavazva. Ennek az előterjesztésnek is az elfogadása a liberálisok gáncsoskodása miatt nyúlt hosszú időn keresztül, mint a rétestészta. Egy határon átnyúló RO-HU-s program keretében valósul meg, az értéke 9,4 millió euró. Mivel a pályázat benyújtási határideje szeptember 30-án lejárt, végül egy nappal korábban hiányos dokumentációval tették le, úgy azonban valószínűsíthető volt, hogy nem hagyják jóvá. Két telket kellett még tanácsi határozattal átvinni a Megyei Tanács kezelésébe: egy 400 négyzetméteres telket Pádison a helyi önkormányzattól kellett átvenni, valamint egy 500 négyzetméteres telket Biharfüreden a görögkatolikus püspökségtől. Emellett egy költségvetés módosítást is kellett eszközölni, ugyanis jelenleg a katasztrófavédelemnek (ISU) szánt telemedicina rendszer a megyei kórház büdzséjében szerepel, de az ISU azt kérte, hogy a finanszírozás a Megyei Tanácson keresztül valósuljon meg.

Ugyanakkor megszületett a döntés arról is, hogy a Megyei Tanács költségvetéséből legyen társfinanszírozva a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program keretében megvalósítandó Észak- Erdély, Erdélyi-szigethegység útja elnevezésű regionális útvonal felújítása és korszerűsítése 43,375 kilométer hosszan. Szintén átment a Megyei Tanács és az alárendelt intézmények költségvetésének kiigazítása, a szociális szolgáltatások megyei stratégiai fejlesztése a 2017-2021 közötti időszakban, valamint személyszállítási engedélyek megadása a Nagyvárad (Transilvaniei utca/ Magnólia park) -Nagyszalonta (Inteva Products Kft), Nagyvárad (Seleusului utca) -Nagyürögd (Hokide Com Kft), Tóti -Hegyközkovácsi (PGS Sofa & Co kft) és Felsőtopa -Nagyvárad (UAMT) útvonalon.

Nem volt meg a kétharmad, ezért nem ment át, hogy a Bihar Megyei Ipari Parkok társaság jogi formája részvénytársaságból korlátolt felelősségű társasággá változzon, a Bihar megye privát és köztulajdonát képező javak leltárának aktualizálása (ezekre a PNL nem bólintott rá), valamint az az előterjesztés sem, hogy az Armatei Române/Rulikowszki út 1/A szám alatt egy 2614 négyzetméternyi terület kerüljön át a váradi liberális önkormányzat kezelésébe annak érdekében, hogy ott meghosszabbítsák az összekötőutat a Partenie Cosma Közgazdasági Líceum és a Pece patak között, illetve kerékpárutat létesítsenek. Ezen tervezet az RMDSZ-PSD-ALDE koalíció ellenállása miatt bukott meg.

Ciucur Losonczi Antonius