Megszavazták a költségvetést

Megszavazták a költségvetést
Nagyvárad – Csütörtökön rendkívüli tanácsülést tartott Várad Helyi Tanácsa, melyen elfogadták az idei városi költségvetést. Az RMDSZ-frakció bár a fejlesztésekkel egyetért, a tervezet ellen szavazott.

 

Az április 4-én elfogadott költségvetés szerint idén 986 millió lejből gazdálkodik a város, ami 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi büdzsétervezethez képest. A városvezetés abban reménykedik ugyanakkor, hogy a projektek gyakorlatba ültetése után ez a növekedés a 2012-es szinthez viszonyítva valójában 46 százalékos lesz. Szembetűnő, hogy átlagosan a személyzeti kiadások 18 százalékos emelkedésére számítanak, ami a különböző igazgatóságokra lebontva a lakosságnyilvántartó hivatal esetében például 20 százalékos, a Helyi Rendőrségnél pedig 24 százalékos költségnövekedést jelentene. Továbbra is alulfinanszírozottak maradnak a kulturális, környezetvédelmi, sport stb. célú projektek, a felekezeteknek 400 ezer lejt, a „helyi érdekeltségű programok” számára pedig 800 ezer lejt különítettek el. Jelentősen nő az idén a város köztartozása (27 százalékkal), 41 millió lejt adnak ki részletfizetésekre, kamatokra, illetékekre. A Műszaki Igazgatóság 33,5 millió lejt kap fejlesztésekre, az új munkálatok közül kiemelendők a körgyűrűnél épített felüljárók és a Szilvás melletti Körös-híd.

Noha a fejlődést elősegítő beruházásokkal az RMDSZ-frakció tagjai egyetértettek, az előterjesztést nem szavazták meg, elsősorban amiatt, mert túl optimistának tartják a költségvetést, és kifogásolják, hogy a civil szervezetek által benyújtott saját pályázatokra nincs elkülönítve pénzösszeg.

Ciucur Losonczi Antonius