Megszabta a kormány A Föld bölcsessége című Brâncuşi-kisplasztika megvásárlására adományozott összegek visszafizetésének módját

Megszabta a kormány A Föld bölcsessége című Brâncuşi-kisplasztika megvásárlására adományozott összegek visszafizetésének módját
A kormány csütörtöki ülésén elfogadta azt a módszertant, amellyel visszautalja az adományozóknak A Föld bölcsessége kisplasztika megvásárlására befizetett összegeket.

A határozat azért vált esedékessé, mert Constantin Brâncuşi A Föld bölcsessége című kisplasztikájának adományok segítségével történő megvásárlásáról szóló 2016/10-es sürgősségi kormányrendelet kimondja, hogy amennyiben a szobor 2016. október 31-ig nem kerül a román állam tulajdonába, a befizetett összegeket vissza kell adni az adományozóknak.

A rendelet megszabja a visszautalás módját.

A lejben vagy valutában átutalt összegeket visszautalják a feladó bankszámlájára.

Az sms-ben adományozott összegekkel kapcsolatban a művelődési minisztérium külön szerződést köt a négy szolgáltatóval, hogy az átutalásokat megoldják.

Azok az adományozók, akiket nem tud azonosítani minisztérium, 2017. október 31-ig írásban kérhetik az adományozott összeg visszautalását. A kérés mellé csatolni kell azokat a dokumentumokat, amelyekkel az adományozó az adományt elküldte.

A kormányrendelet kitér azoknak a személyeknek az esetére is, akik adományoztak, de nem kérik vissza az összeget. Ezeknek a személyeknek a minisztériumhoz címzett nyilatkozatban kell kinyilvánítaniuk erre vonatkozó döntésüket.

A műtárgy megvásárlására kezdeményezett közadakozásba több mint 100 ezer személy kapcsolódott be, és összesen 1.273.668 euró gyűlt össze – emlékeztet a kormány közleménye.

AGERPRES/(RO – szerző: Cătălin ALEXANDRU, szerkesztő: Andreea ROTARU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro