Megszabadulni a posztkommunista rendszertől

A tüntetéssorozat esélyt jelenthet a változásra, vélekedett Tőkés László és Szilágyi Zsolt. Fotó: EPA
A tüntetéssorozat esélyt jelenthet a változásra, vélekedett Tőkés László és Szilágyi Zsolt. Fotó: EPA
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szerint a bukaresti klubtragédia után kirobbant tüntetéssorozat esélyt jelent arra, hogy pozitív változások történjenek Romániában.

Szolidaritást vállal a bukaresti klubtragédia sérültjeivel és áldozatainak hozzátartozóival az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), nyilatkozták hétfői nagyváradi sajtótájékoztatójukon Tőkés László és Szilágyi Zsolt, a civil szervezet, illetve a párt elnökei. Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke kifejtette, hogy az 1989-es rendszerváltáskor volt ok az együtt örvendezésre, az elmúlt huszonhat év során azonban az öröm keserűséggé, gyásszá változott. „Együtt érzünk a dühös utcával, mely torkig van a siralmas romániai közállapotokkal. Ha az utca kitart és egységes marad, akkor ez reményt ad arra, hogy gyászunk örömre fordulhat” – fogalmazott Tőkés. Mint mondta, nem elég Ceauşescutól, Iliescutól és Victor Pontától megszabadulni, meg kell szabadulni attól a rendszertől is, amelyet ezek az emberek megtestesítenek. Vaclav Havelt idézve kijelentette, hogy új rendszerváltásra van szükség, a kommunizmus megbuktatása után meg kell szabadulni a posztkommunista rendszertől is.

Döbbenetes közállapotok

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette: szomorú, hogy ilyen tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy az emberek ráébredjenek arra, milyen országban élünk. A tragédia után beindult vizsgálatok kiderítették többek között azt, hogy az országban működő állami tanintézményeknek mindössze hét százaléka rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel. A továbbiakban kifejtette: Victor Ponta lemondása esély, de nem garancia arra, hogy Romániában komoly változások indulnak el. Mint kifejtette, Ponta lemondása egy hamis gesztus volt, hiszen már sokkal korábban meg kellett volna ezt tennie. Szilágyi hozzátette, hogy mind ez a lemondás, mind pedig az utcai tüntetések jelzik a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) helyzetének tarthatatlanságát.

Kívülállók

Arra a kérdésre, hogy a tiltakozók a teljes politikai osztály lecserélését követelik, tehát ők is ennek a politikai osztálynak a részének tekintik-e magukat, Tőkés László nemmel válaszolt. Mint kifejtette, azért nem, mert ő mindvégig következetes ellenfele volt a posztkommunista politikai berendezkedésnek. E posztkommunista elitbe az RMDSZ tartozik bele, ahonnan őt kitették, mondta. Szilágyi Zsolt kifejtette, hogy nem az EMNP a romániai politikai élet jellegzetes és meghatározó képviselője, majd hozzátette, hogy nem csak a pártokat, hanem magát a hatalmi struktúrát kell megváltoztatni, mert hiába váltják le a politikusokat, ha az ország ugyanolyan hatalmi struktúrák alapján, azaz a közvagyon rablása, a hanyagság, a nemtörődömség, a korrupció alapján működik továbbra is. Ha nem változik meg a jelenlegi politikai kultúra, akkor gyakorlatilag semmi sem fog változni Romániában, vélte Szilágyi Zsolt.

Sok múlik Iohannison

Arra a kérdésre, hogy mivel lehetne megoldani a politikai válságot, illetve kit ajánlana miniszterelnöknek, Tőkés László elmondta, hogy egy technokrata kormány kinevezése tűnik jelenleg a legjobb megoldásnak, illetve egy köztiszteletben álló, jelentős erkölcsi tőkével rendelkező, politikailag nem elkötelezett személyiséget kellene miniszterelnökké kinevezni. Tőkés hozzátette: jelenleg csak Klaus Iohannis elnök rendelkezik pozitív megítéléssel a társadalomban, így ő az egyetlen, aki ebben a válságban lépni tud, ezért nagyon fontos, hogy jó döntéseket hozzon, különben ő is könnyen elveszítheti a nép bizalmát.

Pap István