Megszüntették a büntetőjogi eljárást

Megszüntették a büntetőjogi eljárást
 Megszüntették a büntetőjogi eljárást több tucatnyi személy ellen abban a korrupciógyanús ügyben, amelyben Traian Basescu román államfő is érintett.

Ezt Daniel Morar, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője jelentette be kedden, hangsúlyozva, hogy Basescura nem vonatkozik a döntés. Ő ugyanis elnöki mandátuma alatt mentelmi jogot élvez, ezért az ügyészek semmilyen lépést nem tehetnek az ő esetében.
Basescu és további 79 személy ellen 2004-ben emeltek vádat az ügyészek. A nyomozók szerint a vádlottak 300 millió dollárral károsították meg az államot azzal, hogy 1991 és 2000 között Románia kereskedelmi flottájából tizenhat hajót mélyen áron alul adtak el egy külföldi cégnek.
A per formai okok miatt elakadt, ezért az akta visszakerült az ügyészségre. A DNA ekkor végeztette el az újabb szakértői vizsgálatot, amely tavaly szeptemberben fejeződött be. A vizsgálat a vádlottak számára kedvező eredménnyel zárult: megállapították, hogy a hajók eladása során nem károsították meg az államot. Az érintett személyekkel már decemberben közölték, hogy megszüntették ellenük a büntetőjogi eljárást. A Flotta-ügy komoly politikai színezetet kapott, hiszen a vádemelés éppen 2004-ben, választások előtt történt, amikor Basescu az államelnöki posztért küzdött.