Megszünik az útmatricás rendszer?

Megszünik az útmatricás rendszer?
Bukarest – Augustin Hagiu, a Közúti Fuvarozók Szövetségének (FORT) elnöke szerint a Gazdasági és Pénzügyminisztérium egyetért az útmatricák kiküszöbölésével és az illetéknek az üzemanyag árából történő beszedésével.

Augustin Hagiu szerint a Gazdasági és Pénzügyminisztérium egyetért az útmatricák kiküszöbölésével, melynek megfelelően a jövő hét folyamán megállapodást írnak majd alá a Szállításügyi Minisztérium és a közúti fuvarozók képviselői. A FORT vezetője ugyanakkor bírálta a szaktárcát, amiért ezidáig elodázta a probléma megoldását, vagyis a vignettás rendszer megszüntetését. “Az eddigi időhúzásért nem a Pénzügyminisztérium hibáztatható, hanem a szállításügyi tárca. Septimiu Buzaşu szállításügyi államtitkár kedden nagy pofont kapott Doina Dascălu pénzügyi államtitkártól, aki csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szaktárca nem kezeli átláthatóan ezeket a dolgokat. A pénzügyminisztérium támogatja az ötletünket, amennyiben a szállításügyi tárca áldását adja az útmatrica kiküszöbölésére”, nyilatkozta. Hozzátette: a FORT a jövő hét első napján megállapodást fog kötni a szállításügyi minisztériummal, mely szerződés egyik legfontosabb pontja a vignetta megszüntetése lesz.

Tizenegy követelés

A közúti fuvarozók kedden találkoztak a pénzügyi tárca képviselőivel, hogy az úthasználati illeték megszüntetéséről tanácskozzanak. A szállításügyi minisztériummal legutoljára március 13-án tárgyaltak, azonban a két félnek nem sikerült megállapodásra jutnia. Ludovic Orban tárcavezető a múlt hónapban még azon a véleményen volt, hogy a közúti fuvarozók egyes követelései abszurdak, mert “nem követelhetsz jobb infrastruktúrát, ha ugyanakkor azt is kéred, hogy ennek egyik finanszírozási forrását, vagyis az úthasználati díjat szüntessék meg”. Az aláírás előtt álló szerződés egyébként tizenegy pontot tartalmaz, a matricás rendszer kiküszöbölésén kivül a fuvarozók többek közt azt igénylik, hogy ne legyenek kamionstoppok, szüntessék meg az Euro 4 és Euro 5 kategóriába tartozó gépjárművek regisztrációs adóját, illetve egyszerűsítsenek a gépjárművek bejegyzési procedúráján.

Ciucur L. Antonius