Megsokasodtak a tűzesetek a megyében

Megsokasodtak a tűzesetek a megyében
A tűzvédelmi engedélyeztetés menetétől a kirótt bírságokon keresztül a „gyorsított” tűzoltóiskolára való jelentkezésig több témát is érintettek az ISU Crişana szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Camelia Roşca szóvivő köszöntötte az egybegyűlteket, majd Caba Sorin Mihai ezredes, a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU Crişana) főfelügyelője mondta el: januártól szeptemberig több mint ezer dossziét nyújtottak be az engedélyek, jóváhagyások, egyéb iratok igénylése céljából. Az iratok ellenőrzése, valamint a terepen végzett ellenőrzések nyomán közel ötszáz ilyen jellegű kérvényt hagytak jóvá, viszont az esetek jelentős hányadában a dossziék nem voltak teljesek. Ennek kiküszöböléséért megjelentettek egy online útmutatót arról, hogy mi szükséges pontosan az engedélyek megszerzésére, ez elérhető az intézmény honlapján, a www.isubh.ro címen. Egyúttal az ISU műszaki eligazítást is nyújt igény esetén, továbbá egy tapasztalatokat tömörítő kiadványt is meg fognak jelentetni.

Bírságok

Mint arról már beszámoltunk, október elsejétől róhatnak ki pénzbírságokat a tűzvédelmi engedély megszerzésének elmulasztásáért, abban az esetben, ha az érintettek szeptember 31-ig nem nyújtották be az engedélyeztetéshez szükséges dossziét. Eddig még egyetlen pénzbírságot sem róttak ki emiatt, de más okokból kifolyólag január elejétől 905 esetben bírságoltak, összesen 1,8 millió lej értékben. Amint Nemeş Alin főfelügyelő helyettes elmondta, főként rögtönzött és veszélyes fűtőalkalmatosságok, illetve tűz ellen védelmet nyújtó falak, nyílászárók hiánya miatt bírságoltak, melyek az épület eredeti tervében szerepeltek.

Mint minden évben, a hideg beköszöntétől megsokasodnak azok a tűzesetek, melyek a nem megfelelően megépített, szigetelt, illetve karbantartott kémények miatt ütnek ki. Az utóbbi három hét során nem telt el hét, hogy ne lett volna hat-hét ilyen eset a megyében, mondta el az ISU vezetője, aki hangsúlyozottan felhívta a figyelmet arra: mindenki, aki kályhával fűt, rendszeresen tisztíttassa ki a kéményeit, ugyanis az eltömődött kémény füstmérgezést vagy tűzvészt okozhat. Halálos áldozatokat is szokott szedni az elővigyázatlanság, főleg idősek esnek áldozatul, az idén azonban még nem volt példa ilyesmire.

Tűzoltóiskola

Háromszáz helyet biztosít jövőre a Prahova megyei Pavel Zăgănescu tűzoltóiskola olyan fiatal férfiak számára, akik ezt a szakmát szeretnék választani, s a Bihar megyei ISU is alkalmazna majd végzősöket, egyelőre még nem tudni, hányat, hangzott el. Mindenesetre szeretnék, ha megyénkből is jelentkeznének majd, s az iskola végeztével vissza is jönnének ide dolgozni. 18 és 27 év közötti, érettségizett, legalább 170 cm magas fiatalok jelentkezhetnek, a részletekről szintén a holnapjukról lehet értesülni. Az iskola „normális esetben” kétéves, de a nagy személyzethiányra való tekintettel a képzés most mindössze egy éves, melyből fél évet praktikával töltenek el. Egyéb előnyök mellett biztos munkahelyet, fejlődési lehetőséget biztosítanak számukra, hangzott el.

Adatok

A megyében létező 856 tanügyi célt szolgáló épület közül 120 esetben nincs meg a tűzvédelmi engedély, 61 épületre vonatkozóan megvan, 675 esetben pedig nem szükséges engedélyeztetni, ugyanis régebben épültek és megvan az engedélyük. Egyúttal kilenc, egészségügyi jellegű épületnek a tűzvédelmi engedélye hiányzik, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Neumann Andrea