Megsértődtek a liberálisok?

Megsértődtek a liberálisok?
© A megválasztott RMDSZ megyei tanácsosok ott voltak a gyűlésen
Szerdán alakuló közgyűlését kellett volna tartsa a Bihar Megyei Tanács, az ülést azonban szombaton újra össze kell hívni, mivel a PNL-s képviselők nem jelentek meg, és nem volt meg a kvórum.

A hiányzás hátterében valószínűleg az áll, hogy kedden rövid közleményt bocsátottak ki az RMDSZ, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei szervezetei, miszerint az elnökeik megegyeztek abban, hogy az ALDE-val kiegészülve az elkövetkező négy évben kölcsönösen támogatni fogják egymást abban, hogy a megyét irányítsák.

A szerda délelőtti alakuló közgyűlésen a 35 megválasztott önkormányzati képviselő csupán 18 volt jelen, vagyis a hét RMDSZ-es, a két ALDE-s és a kilenc PSD-s, és értelemszerűen hiányzott a tizenhét PNL-s. Claudiu Pop prefektus és Carmen Soltănel jegyző arra hívták fel a figyelmet: a vonatkozó törvénycikkely értelmében meg kell legyen a kétharmad, s mivel jelen esetben ez a kritérium nem valósul meg, az ülést be kell rekeszteni, s három napon belül újra össze kell hívni, vagyis június 25-én, szombaton lesz az újabb próbálkozás. Amennyiben akkor sem lesz meg a kvórum, még egy harmadik lehetőség is adódik, de ha akkor sem járnak sikerrel, akkor az igazolatlanul hiányzott tanácsosok helyét megüresedettnek nyilvánítják, és felkérik az illető pártot, hogy a listájáról töltse fel a helyeket. Amennyiben a PNL ezt nem teszi meg, 30 napon belül új választást írnak ki erre a 17 megüresedett helyre, mely szavazáson bármelyik párt indulhat, illetve állíthat listát. A liberálisok így valószínűleg nem lépik azt meg, hogy a harmadjára összehívott közgyűlésen sem jelenjenek meg, illetve ne nevesítenek senkit, mert egy újabb választás esetén minden bizonnyal mandátumokat veszítenének.

Mint ismert, az RMDSZ-nek héttagú frakciója lesz az elkövetkezendő négy évben a Megyei Tanácsban, mandátumot nyertek: Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője, a római katolikus egyházmegye által delegált Szabó István mérnök, Szoboszlai Gáspár István mezőtelegdi tiszteletes (Királyhágómelléki Református Egyházkerület), Boda Gergely (ifjúság), az alsólugasi községházán dolgozó Grim András (szórvány), Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes (tanügy) és Péter I. Zoltán helytörténész (civil szféra).A PNL színeit képviselik 17-en (Mircea Mălan, Ionel Avrigeanu, Kiss János, Gheorghe Neag, Moisa Teodor Madear, Ioan Câmpan, Cornel Borza, Constantin Neniu, Sorin Motoca, Lidia Popa, Dacian Foncea, Nicolae Bodea, Alin Peti, Ancuţa Şchiop, Mihai Toderici, Teodor Suciu és Sebastian Lascu), a PSD-t 9-en (Ioan Mang, Dorel Dume, Florin Oros, Ana Maria Tiron, Valentina Butişcă, Bujor Chirilă, Stela Babău, Gheorghe Ţară és Sergiu David), az ALDE-t pedig 2-en (Traian Bodea ésDorin Corcheş).

Nem tudnak veszíteni

A gyűlés után Ioan Mang, a PSD Bihar megyei elnöke azzal vádolta a liberálisok, hogy „nem tudnak veszíteni”, illetve elismerve azt, hogy nincsenek erre vonatkozó bizonyítékai, azon meggyőződésének adott hangot, hogy a PNL valószínűleg azért játszik az időhúzásra, mert „szavazatokat akar vásárolni”.

A liberális Mircea Mălan viszont azt nyilatkozta: ők csupán egy törvényes eszközzel éltek, és a következő gyűlésre se mennek el, ha nem sikerül más többséget kialakítaniuk.

Ciucur Losonczi Antonius