Mégsem vonják össze az iskolákat

Mégsem vonják össze az iskolákat
A nagyváradi polgármesteri hivatal korábbi terveivel ellentétben mégsem vonják össze a Train Vuia és Andrei Saguna műszaki kollégiumokat.

A polgármesteri hivatal sajtóosztályának közleménye értelmében a városháza képviselői január 6-án folytattak megbeszélést az ügyben a két tanintézmény, valamint a Bihar Megyei Tanfelügyelőség képviselőivel, amelyen a tanfelügyelőség azt javasolta, hogy halasszák el a fúzióról szóló döntést, alternatív megoldásként pedig azt javasolta, hogy az osztálylétszámokat alakítsák át úgy, hogy növekedjen az átlagos osztálylétszám. Ez főképp a kis létszámú esti osztályok összevonását jelenti – mondta ennek kapcsán lapunknak Kéry Hajnal, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese, hozzátéve, hogy nappali tagozaton mindkét tanintézményben megfelelőek az osztálylétszámok. A tanfelügyelőség javaslata nyomán a polgármesteri hivatal elállt a fúzióra vonatkozó tervétől, és ehelyett csak azt kérte a tanfelügyelőségtől, hogy hagyja jóvá azt a helyi tanácsban tavaly júliusban elfogadott határozatot, miszerint a Traian Vuia és a Mihai Viteazul iskolákból a magyar tannyelvű középiskolai osztályok kerüljenek át a Lorántffy Zsuzsanna református gimnáziumba, illetve a Szent László római katolikus teológiai líceumba.

Magyar osztályok

Kéry Hajnal kérdéseinkre válaszolva elárulta, hogy a Traian Vuiaból két osztály kerül át a Lorántffyba, ezek közül az egyik tizenegyedikes, a másik pedig tizenkettedikes osztály lesz a következő tanévben, míg a Mihai Viteazul műszaki kollégiumból három magyar tannyelvű osztály kerül át a Szent Lászlóba, ezek jövőre tizedikes, tizenegyedikes és tizenkettedikes osztályok lesznek. Kéry Hajnal hozzátette, hogy a Vuiaban és a Mihai Viteazulban nem marad magyar tannyelvű osztály, viszont az önálló jogi személyiségét megtartó Andrei Saguna iskolában – a 2015-2016-os tanévben legalábbis – megmaradnak a magyar tannyelvű osztályok. A 2015-2016-os tanévre érvényes iskolahálózatról a nagyváradi helyi tanács kell döntsön. Az erről szóló tervezet már megkapta a tanfelügyelőség jóváhagyását, tette hozzá végül Kéry Hajnal.

Pap István