Mégsem marad torzó a híd?

Mégsem marad torzó a híd?
Nagyvárad- Remény van rá, hogy folytatódhatnak a munkálatok a Szilvás mellett épülő, egyelőre torzóban maradt új hídnál, melynek megépítéséről több mint három éve döntött a városi önkormányzat.

 

A befektetés története 2009-ig nyúlik vissza, amikor az Ilie Bolojan polgármester vezette önkormányzat koncesszióba adott a Macio cégnek 6.951 négyzetméternyi területet a Szilvás közelében azzal a céllal, hogy építsen ott egy szállodát és egy szórakoztató központot. A környezetvédők akkoriban hevesen kritizálták a döntést, arra figyelmeztetve, hogy egy zöldövezettel szegényebb lesz a város. E helyett viszont egy újabb híddal gazdagodott volna, ami összekötné a Dragoş Vodă és a Făcliei utcákat. A szerződés végül megköttetett, vagyis eldőlt, hogy a bérelt földterületért cserébe egy új közúti híd fog épülni. Neki is fogtak a munkálatoknak, melyek azonban egyre lassabban haladtak, különféle nehézségekbe ütköztek, s végül leálltak, így annak ellenére, hogy már 3 év is eltelt a megállapodás aláírása óta, az átkelőnek csupán a fele készült el. A történtek következményeként a Polgármesteri Hivatal idén márciusban felbontotta az együttműködési szerződést, a Macio cég pedig összepakolt és továbbállt anélkül, hogy megbüntethető lett volna a vállalt ígérete megszegése miatt.

Tárgyalások

Közben az áprilisi tanácsülésen a városi önkormányzati képviselő-testület tagjai jóváhagyták, hogy a félig kész létesítményt átvegye a helyhatóság annak érdekében, hogy folytatódjanak a munkálatok. Ekkor bólintottak rá arra is, hogy hogy műszaki szakvéleményt kérjenek az építmény állapotáról. Ugyanakkor mivel előbb szeretnék felavatni a hidat, újabban tárgyalásokat folytatnak a Constructorul céggel, hogy fejezze be a munkálatokat, s ne kelljen újabb közbeszerzési eljárást hirdetni, mellyel csak tovább húznák az időt.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,