Megsebesült Afganisztánban négy román katona; állapotuk stabil

Illusztráció
Illusztráció
Megsebesült szombaton Afganisztánban, Kandahár tartományban, kelet-európai idő szerint délelőtt tíz óra körül, négy román katona; állapotuk stabil – közölte a védelmi minisztérium.

A védelmi tárca közleménye szerint a Sfântul Andrei erővédelmi zászlóalj aknavédelmi rendszerrel ellátott, úgynevezett MRAP-osztályú (Mine Resistant Ambush Protected) páncélozott harcjármű-oszlopa Kandahár környékén járőrözött, amikor egy, az aszimmetrikus hadviselésben elterjedten alkalmazott rögtönzött robbanószeres támadás érte, majd a felkelők gyalogsági könnyűfegyverzetből tüzet nyitottak rájuk.
A román gyalogosok, az amerikai szárazföldi és légi egységek támogatásával visszaverték a támadást – írja a dokumentumban.

A négy megsérült román katonát a kandahári légibázis katonai kórházába szállították, állapotuk stabil. Az első orvosi felmérés szerint kettőjük lábtörést, egyikük agyrázkódást, a negyedik katona pedig mellkas-sérülést szenvedett. A katonák identitását, a szabályoknak megfelelően, csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy az incidensről értesítették családjukat.
Gabriel Leş védelmi miniszter utólagos Facebook-bejegyzése szerint biztató hírek érkeznek a katonák állapotáról.

www.agerpres.ro