Megrendelték a bútorzatot a Szent László térre

Megrendelték a bútorzatot a Szent László térre
Az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatok a Szent László téren. Már megrendelték az utcai bútorzatot, ami várhatóan egy hónapon belül megérkezik, illetve a villamosmegállók esőbeállóinak fémszerkezeteit is. A kivitelezési határidő 2015. december 31-e.

Ioan Maghiar projektmenedzser a Szent László tér felújításával kapcsolatban szerdán azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: ami a Zöldfa/Vasile Alecsandri utca és a villamossínek közötti részt illeti, az épületek melletti sávban az infrastrukturális munkálatok körülbelül 75 százalékával elkészültek, illetve a burkolat 65 százalékát lefektették, az elkövetkezendő időszakban pedig végezni szeretnének az ilyen típusú munkálatokkal ezen a részen. Ugyanakkor már megrendelték az utcai bútorzatot, ami várhatóan egy hónapon belül megérkezik. Azokon a szigeteken, ahol zöldövezetet alakítanak ki, elhelyezték az öntözőberendezéseket, valamint a világítószerkezeteket, ugyanis a fák alulról fényt fognak majd kapni. A Duliu Marcu-féle térkompozíciónál a burkolaton dolgoznak, és hamarosan megérkeznek azok az előregyártott, a korábbiaknál kisebb méretű arany színű gránitlapok, melyekkel a Vitéz Mihály-szobor talapzatát fogják befedni. Az alkotás körüli oszlopokat nagyjából restaurálták, retusálták, de a szakembereknek még kezelniük kell valamilyen speciális anyaggal, mely meg tudja akadályozni, hogy a nedvesség nagyobb kárt okozzon bennük. A négy szökőkút közül az egyiknek az alkotóelemei már megérkeztek, illetve előfordulhat, hogy a másodiknak is- ebben a projektmenedzser nem volt teljesen biztos-, és megrendelték a villamosmegállók esőbeállóinak fémszerkezeteit is. Ioan Maghiar szerint tehát a kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, és a kijelölt határidőig, vagyis az év végéig befejeződik a korszerűsítés. Mint korábban már beszámoltunk róla, a Szent László tér aszfaltburkolatát jobb burkolóanyagokkal cserélik fel. A közúton porfir macskakövek vannak kihelyezve, a gyalogos övezetek nagy részén pedig szintén porfirból készült burkolóköveket használnak, míg a Duiliu Marcu térkompozíció, valamint a tér központi részén márványszerű, úgynevezett trani mészkövet használnak, amelyek állítólag sokkal előnyösebbek az aszfaltnál.

Egyedi megoldások

A főtéren a városháza és a görög katolikus püspöki palota felőli oldalon lehet majd autóval közlekedni. A közút két sávos lesz, de csak egy irányban lehet majd haladni. A főtérre autóval a Körös/Tudor Vladimirescu és a Kossuth/Independenţei utcák, valamint a Szent László-híd felől lehet majd behajtani. A térnek a görög katolikus püspöki palota felőli oldalán leálló sávot alakítanak ki buszmegállók és taxiállomás számára, ez utóbbi fölé ponyvát helyeznek majd. Ugyanakkor nem csak a közműhálózat, de az összes kábel és vezeték is föld alatti műszaki csatornába kerül, hogy a vezetékek ne csúfítsák el az épületeket. Építenek egy transzformátorházat is, aminek köszönhetően a Szent László tér elektromos energia fogyasztásának harminc százalékát meg lehet majd takarítani. Kifejezetten ide tervezett villanyoszlopok és padok fognak helyet kapni a Szent László téren, de a csatornafedőket is egyedire tervezték. A szemétkukák mellett összesen 56 villanyoszlop, 39 pad lesz kihelyezve. A főtéren négy szökőkút lesz, amelyeket augusztus végén kezdenek el építeni összesen 540 masszív kőelemből. A téren négy zöldövezetet alakítanak ki, ezekbe fákat és cserjéket is elültetnek, melyek magassága nem fogja takarni az épületek homlokzatát. Összesen 137 fa és cserje lesz a Szent László téren. A munkálatok során a tér keleti oldalán felfedezett kút vizét a tér tisztítására fogják felhasználni.
A beruházás összértéke 18,9 millió lej, a kivitelező egy hat cégből álló konzorcium, melynek fővállalkozója a Drumuri Orăşeneşti cég. Az európai uniós finanszírozással megvalósuló beruházás öt százaléka a város önrésze, a többi kilencvenöt százalék vissza nem térítendő támogatás. A munkálat során közel 29 ezer négyzetméternyi területet újítanak fel, amiből 3800 négyzetméter zöldövezet, 4700 négyzetméter közút, a többi pedig gyalogosövezet lesz. A kivitelezési határidő 2015. december 31-e.

Ciucur Losonczi Antonius