Megpofozták az EMI-vezetőt

Megpofozták az EMI-vezetőt
Nagyvárad – Bírósághoz fordul az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) váradi szervezete, miután szerdán délután a Városi Utak Rt. alkalmazottja megpofozta az egyik tagjukat. A vita az utcanévtáblák miatt robbant ki.

Négy óráig maradtak fenn szerdán az EMI által a Kálvin János és Városháza (Teleki) utcán elhelyezett magyar utcanévtáblák és házszámtáblák. Délután három órakor a Városi Utak Rt. két alkalmazottja egy kosaras daruval kivonult a helyszínre és leszedte ezeket. A hírre az EMI vezetői is kiszálltak és kérdőre vonták az alkalmazottakat, amiből heves szóváltás lett, majd az egyik férfi megpofozta Csomortányi István elnökségi tagot – mesélte a tegnapi sajtótájékoztatón.

Testi sértés és lopás

„Nem fogjuk következmények nélkül hagyni ezt, a feljelentés hétfőn eljut a megfelelő helyre” – fogalmazott Csomortányi, hozzátéve, hogy testi sértés és lopás vádjával fordulnak a bírósághoz, mivel a férfiak a táblákat sem akarták visszaadni. Az EMI a Polgármesteri Hivatal ellen is keresetet nyújt be, mivel a férfiak ennek utasítására cselekedtek.

Csomortányi szerint már hosszú ideje tapasztalják, hogy mind az önkormányzat, mind a rendőrség kettős mércével mér. Bár a városban számtalan törvénytelenül kihelyezett reklámtábla van, azokat nem szedetik le, az ő tábláikat viszont igen. Hangsúlyozta, hogy az EMI engedetlenségi akciója során egyetlen román feliratot sem sértett.

Nemtörődöm városvezetők

„Egyáltalán nem keressük a konfliktust” – magyarázta, akciójuknak az a célja, hogy napirenden tartsák a magyar utcanévtáblák ügyét, „mert ha nem beszélünk róla, akkor az nem oldódik meg”. Az EMI szerint ugyanis a városvezetők nem úgy állnak hozzá a kérdéshez, ahogy egy – mint ahogy előszeretettel emlegetni szokták – „európai városban” szokás. Bár a tanács határozata szerint a magyar megnevezéseket is tartalmazó táblákat már 2006. szeptember 1-étől kezdődően el kellett volna helyezni, erre máig nem került sor. Megkereséseikre fél éve azt válaszolták, hogy ennek technikai okai vannak, de hamarosan meglesz. Azóta sem történt előrelépés, s másfél hónappal ezelőtt benyújtott megkeresésüket Petru Filip polgármester még válaszra sem méltatta. Nagy József Barna elnök elmondta: jövő héten kihallgatást kérnek mind a polgármestertől, mind Biró Rozália és Mihai Groza alpolgármesterektől, hátha tisztázni tudják a helyzetet.

Pap Melinda

Kapcsolódó cikk:

  • Polgári engedetlenség az utcanevekért