Megoldott és fennálló gondok a Lorántffyban

Megoldott és fennálló gondok a Lorántffyban
Az osztályok szükséges létszáma megvan, és tantermeket is felújítottak, még ha nem is a beígért támogatásból, mondta el Zsíros Anikó, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója.

Az előkészítő osztályba huszonöten, az ötödik osztályba harmincan iratkoztak fel, tudtuk meg az iskolaigazgatótól. Mivel a Cantemir iskolában nem indítottak magyar tagozatú ötödik osztályt, a Lorántffy lett szinte a legközelebbi tanintézet a környéken lakók számára, ezenkívül Száldobágyról is sok gyereket írattak be, ott ugyanis csak negyedik osztályig van magyar tagozat. Mindezek nyomán itt nem érződik, hogy kevesebb a gyerek (ez a generáció ugyanis az, amelyik esetében a szülők eldönthették, hogy előkészítő osztályba, vagy első osztályba íratják gyermeküket, így a taglétszám jelentősen csökkent). A teológiai szakú kilencedik osztályba az első számítógépes elosztás nyomán tizenöten kerültek, s további négy diák jelentkezett a napokban zajló vizsgára. A villanyszerelői szakra pedig huszonhárman kaptak helyet, s a napokban zajló második elosztás nyomán továbbiakkal is bővülhet a taglétszám.

Nem volt ajánlat

Jelenleg az iskolában takarítanak, az utolsó simítások zajlanak. Sajnos nem kapták meg a polgármesteri hivataltól azt a támogatást, melyet osztálytermek felújítására ígértek. Tíz osztályra igényelhettek, de mivel itt nagyok az osztálytermek, az igazgató hat osztályt tüntetett fel. A polgármesteri hivatal részéről eljöttek, hogy lemérjék a területet, eldőlt, hogy a parketta csiszolását és lelakkozását nem, de a falak kijavítását, lefestését és új székek beszerzését elvállalják – végül azonban nem kaptak semmit. Amikor július közepén az igazgató érdeklődött, a válasz az volt, hogy az első versenytárgyalásra nem érkezett egyetlen ajánlat sem. Úgyhogy végül szülői és egyházi támogatásból sikerült felújítani azt a hat osztálytermet, melyben új osztályok indulnak. Egyébre nemigen maradt pénz – tavaly bekamerázták a fél iskolát, az idén viszont nem jutott ilyesmire.

Csatornák

Évek óta gondot okoznak a csatornák – egy-egy nagyobb esőzést követően az utcáról beömlik a víz az udvarra, s olyan is volt, hogy az alagsori termekbe az ablakokon keresztül folyt a víz. Ilyenkor rendszerint kihívják a csatornavállalatot, az embereik kijönnek, kitisztítják a szennyvíz elvezetőket és egy ideig minden rendben működik, aztán kezdődik elölről… Az ok az illetékesek szerint az, hogy „nem ilyen esőzésekre tervezték a csatornákat”, a vezetékek átmérője kicsi – s bár az igazgató sokszor jelezte, hogy gond van, egyelőre nincs tervbe véve, hogy olyan munkálatokat végezzenek el, melyek huzamos időre megoldanák a gondokat. „Sajnos annak kell örülnünk, ha a gond hétvégén vagy vakációban történik, nem akkor, amikor tanítás van” – tette hozzá az iskolaigazgató.

Szeretnék megoldani a külső, udvar felőli tornaterem szigetelését, a falak salétromosak, ez sajnos nem volt belefoglalva az öt évvel ezelőtti felújítás projektjébe. A szakértő szerint ez 50-60 ezer lejbe kerülne és egy-másfél hónap alatt lehetne véghez vinni. Reménykednek abban, hogy a polgármesteri hivataltól sikerül támogatást kapni a jövő évi költségvetésből. A 2012 évi nagyszabású felújítás során kapott székek egy része eltört, a padok sem bizonyultak tartósaknak, jelenleg többnyire a régi, holland adományból származó padokat használják. A tornapályát újra kellene önteni, ez sem új keletű probléma, s ez sem volt belefoglalva az akkori projektbe.

Mint megtudtuk, az iskola tanévnyitójára hétfőn reggel kilencre várják a diákokat, az osztálytermekbe, az ünnepség pedig tíz órakor kezdődik, az olaszi templomban.

Neumann Andrea